Att förena band av olika åldrar har redan från starten 2008 varit en av ambitionerna med Parkfesten i Nora. Band och artister som har hängt med sedan 70-talets proggrörelse kommer i år att dela scen med betydligt yngre förmågor. Ett av årets dragplåster är Mikael Wiehe, Emil Jensen och Pernilla Andersson. Trots att de är artister som inte har några problem att stå på egna ben så kommer de att göra en spelning ihop. Totalt sju spelningar görs på turnén som går under namnet ”Ensamma tillsammans”.
– De kommer att spela låtar från varandras kataloger, säger Albin Ström.
Bortsett från att de tillsammans kommer att spela varandras låtar vet inte arrangörerna mycket mer om spelningen. Inget inspelat material finns med konstellationen Wiehe, Jensen, Andersson men de är ändå hoppfulla.
– Det är en exklusiv spelning med en konstellation som troligtvis inte kommer att uppstå något mer, säger Lasse Lööf.
”Börjar hända mer i folkparken”
Sedan festivalen startade så har den gamla folkparken i Nora börjat att vakna till liv, en trend som börjar att synas över hela landet. Insomnade folkparker får nytt liv och flera mindre folkparksfestivaler med fokus på musik i en trivsam miljö börjar att dyka upp.
– Sedan vi drog igång har det börjat att hända mer i folkparken i Nora, innan hände inte så mycket alls, säger Moa Rudebert.
I år kommer dessutom Noras veteranbuss att köra turer mellan Nora torg och Folkets Park för den som söker ytterligare nostalgikickar eller bara vill ta en tur i bussen från 1954.
– Folk gillar att ta en nostalgitripp. Men Folkets Park ligger ju på gångavstånd från torget, säger Albin Ström.
Hittills har försäljningen av förköp gått över förväntan. Förhoppningen är att sälja runt 800 biljetter per dag. Intäkterna för biljettförsäljningen är dock inget som arrangörerna själva tar del av. De jobbar alla helt ideellt.
– Det hela bygger på volontärer. Det är ingen annan än artisterna som tjänar pengar på det här och de tjänar knappt heller någonting, säger Lasse Lööf.
Proggen lever
Ett annat av årets dragplåster är de två proggbanden Gudibrallan och Wasa Express som båda var en stor del av 70-talets proggrörelse och nu turnerar under parollen ”Proggen lever”.
– Det är en hyllning till 70-talets framtidstro. Det finns många band som bildas i dag som spelar snarlik musik.
Gudibrallan har ofta refererats till som ett protopunkband med ett anarkistiskt förhållningssätt. I många avseenden var de ett av de första punkbanden i Sverige. Än i dag spelar de låtar med titlar som ”T-doja”, ”Sosse” och ”Sprutan”. Trots den höga åldern på bandets medlemmar kommer de troligtvis att bjuda på både tonårsobstinat lekfullhet och samhällskritik som känns lika aktuell
i dag som när de spelade på den första Gärdetsfesten i Stockholm 1970.
– Vi gillar att unga artister och band får dela scen med större och mer etablerade akter, säger Albin Ström.