BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Den nya boken, Prio ett, utspelar sig inom ambulanssjukvården i Norrköping.
– Jag vill alltid utgå från verkliga händelser, säger hon.
En god vän som arbetar inom ambulanssjukvården berättade för henne att en person kan jobba upp till 36 timmar utan ordentlig vila.
– Det blev upptakten till Prio ett. I boken får man följa ambulanssjukvårdaren Philip Engström, som är först ut på de olycksplatser där två personer hittas svårt skadade.
Polisutredning inleds, och åklagare Jana Berzelius kopplas in på fallet.
– Det växer fort till något som blir ganska obehagligt, berättar Emelie Schepp.
Att det blir fler böcker om åklagaren Jana är Emelie Schepp övertygad om.
– Jag har sagt att jag vill skriva minst åtta böcker om henne. Så länge det finns intresse vill jag fortsätta, säger hon.
Under arbetet med en bok pågår redan tankarna på hur karaktärerna ska utvecklas i nya böcker.
– Själva brottet och hur det ska begås brukar däremot komma senare, säger hon.
Emelie Schepp är född och uppvuxen i Motala men har arbetat och bott i Norrköping. Sedan februari i år är hon och familjen tillbaka i Motala, där hon försöker hinna med att också vara en person bakom författarnamnet.
– Jag springer två gånger i veckan. Båda mina barn är fotbollsintresserade så det är mycket matcher och träningar. Sedan har vi köpt en villa med renoveringsbehov, så det är fullt upp, säger hon.
Norrköpingsmiljön som fond
Men det är Norrköpingsmiljön som hon väljer som fond till sina böcker.
– Norrköping är den bästa deckarstaden. Det finns allt, både hemskheter och väldigt fina saker. Det finns möjligheter och motsättningar, fina områden och fula områden, säger hon.
När Emelie Schepp skrivit sin första bok, Märkta för livet, hade hon inte från början bestämt sig för att bli egenutgivare. Hon skickade manus till förlagen och det tog bara två veckor innan ett refuseringsbrev kom.
– Jag kommer ihåg att jag tänkte: ”Ska jag bara ge upp nu? Har jag skrivit ett manus som ingen ska få läsa?”, säger hon.
Efter ett halvårs väntan på svar från de andra förlagen bestämde hon sig för att ge ut boken själv.
Hon fattade beslutet att anlita professionella yrkesmänniskor för att hjälpa henne med boken. Det är också ett råd hon skulle vilja ge till andra som funderar på egenutgivning.
– Hur det än här, så ska ens bok upp i bokhyllan bland alla andra, säger hon.
Det tidigare rekordet på egenutgivning låg på 16 000 sålda böcker under en tvåårsperiod. Emelie sålde 40 000 böcker på ett halvår.
Då fick hon kontrakt förlaget Wahlström och Widstrand som gav ut hennes andra bok, Vita spår, och nu också den tredje, Prio ett.
En högre status
Hon upplever att egenutgivna böcker på senare år fått en högre status än tidigare, och att de stora förlagen sneglar mer och mer på egenutgivningen.
– Jag tror att egenutgivna böcker i framtiden kommer att ersätta manushögen hos förlagen, säger Emelie som också gärna vill inspirera andra till att få ut sina egna böcker.
– Det finns så många där ute som har den här drömmen. Och man ska inte låta sin bok hamna i skrivbordslådan bara för att man fick ett nej, säger hon.
Nu ska Emelie Schepps deckare ta klivet över Atlanten – till att börja med släpps hennes första bok i USA.
– Det känns lite extra i magen, säger hon.
Och det är mycket annat på gång, inte minst med lanseringen av den nya boken.
– Mitt i allt det där ska jag försöka komma på vem som ska dö härnäst, och varför. Det är ett ganska knasigt jobb egentligen.