Musik
Uppsalascenerna tillhandahåller fortsatt kvalitativt musikutbud, även om mycket av det som ges rör sig i den aldrig sinande jazz- och bluesfåran. Lokala musiker som uppträder den närmsta tiden är bland annat Hans Loelv Trio (Katalin 7/1), jazzveteraner som Owe Thörnqvist (UKK 13/3), bandkonstellationer som Solskensorkestern (UKK 23/4) eller vis-popiga Souls of better men (29/4). Bland de gästande artisterna denna vår märks bland andra Frida Hyvönen UKK 4/2–5/2), som nyligen släppte det första albumet på svenska, Kvinnor och barn. Tidigare Soundtrack of Our Lives-medlemmen Martin Hederos besöker Uppsala vid flera tillfällen i vår för att, enligt konserthusets marknadsföring, ockupera huset tillsammans med artister som han själv har fått välja. Det blev Nina Persson, Jolie Holland och Jesper Waldersten, som alla besöker huset tillsammans med Hederos i olika omgångar och med olika program.
Hiphopande textekvilibristen Erik Lundin gör ett nedslag här 24/2 och 17/3 kommer Little Jinder (båda UKK). För 60-talsentusiaster bjuds inte mindre än tre stjärnor: Siw Malmqvist, Ann-Louise Hansson och Lill-Babs (UKK 5/2).
Konst
Jan Svenungsson heter konstnären och Uppsalasonen som retade gallfeber på ett helt kvarter när han på beställning uppförde sin skulptur Chimney 10 i Tegnérparken. Efter en debatt när folk till slut tycks ha förlikat sig med det höga monumentet är det i februari dags för Svenungsson att komma tillbaka till stan. Den här gången för att ställa ut på Uppsala konstmuseum (Slottet) och Bror Hjorths hus.
Det eviga nuet heter utställningen på konstmuseet, som är ett retrospektiv med verk framför allt från 80-talet. Jodå, skorstenstemat återkommer tillsammans med ”kartserier med små förskjutningar, romantiska landskapsmålningar och brutala blodröda stänk”. Och hos Bror Hjorth kallas den Är här nu. Där ställer Svenungsson ut nyare verk.
En annan spännade gäst hos konstmuseet (25/2–14/5), är syd-afrikanen Nicholas Hlobo, med sina installationer och skulpturer. En vild blandning av material, stora skapelser och surrealistiskt men också naturorienterat anslag hör till Hlobos specialiteter.
Scen
Uppsala stadsteater går in på andra säsongen med den nya teaterchefen Petra Brylander. Hur mycket det avspeglas i repertoaren är ännu svårt att veta, men det ser ut att bli en blandning av nyskrivet och klassiskt, omtolkningar och klassiska läsningar. Bland de mer spännande märks Verklighetens folk, i marknadsföringen kallad för en ”elak komedi”, som cirkulerar kring metaberättelsen om just en pjäs, ett beställningsjobb som ska handla om det verkliga folket. Klättrande och kotterier ställs dock snabbt mot kreativ frihet, och hur blir egentligen slutresultatet? Krig på fjärde våningen går även den i satirisk och surrealistisk stil, och utspelar sig just i ett sovrum på fjärde våningen i ett hyreshus, där en brevbärare har knackat på och förklarat att herr Blaha är inkallad i strid – trots att det är fredstid. Pjäsen, skriven av den nu 81-årige tjeckiske absurdisten Pavel Kohout, rosades när den för en tid sedan sattes upp av Unga Tur i Stockholm.
Förutom dessa moderna skildringar ger sig Stadsteatern i kast med det spännande projektet att sätta upp Selma Lagerlövs Löwensköldska ringen – hela trilogin.
Reginateatern fortsätter med lunchföreläsningar, improvisationsfik och festivaler som till exempel Swimp. Gula grodan blir en långkörare som fortsätter att ges hela våren, men det finns som vanligt också plats för flera gästspel. Bland dem William Spetz debutföreställning med den långa titeln Mormor, jag vet att du är i i himlen, men har du tid en timme? Första föreställningen är redan slutsåld och en extra har lagts in i tablån.
Författarbesök
Stadsbiblioteket fortsätter sin satsning med författarfredagar, och bjuder tillsammans med andra arrangörer – däribland Drottninggatans bokhandel – in större författarprofiler för en blandning av kafémys och samtal med betalande gäster. Att det finns ett kommersiellt anslag i arrangemanget framgår delvis av vilka som bjuds in. Den här våren är det förutom den lokalt välkända Merete Mazzarella också Erik Niva, Alex Schulman, Hanna Hellquist och Jason Timbuktu Diakité som utgör affischnamnen.
Den som söker författarträffar som är gratis och med ett lite mer blandat författarkollegium kan med fördel läsa igenom de olika bibliotekens kalendarier. Inbokade föreläsare där är bland andra Ola Larsmo, journalisterna Joakim Medin och Nour Saeed, Elsie Johansson som gör exklusivt besök hos Storvretabiblioteket samt Niklas Ekdal. Sara Mannheimer, Rasha Alqasem, Sara Hallström och Ranwa Al-Amasy talar om kvinnligt skrivande och kvinnliga nätverk på 8 mars och dumpstraren Andreas Jacobsson berättar om sin bok Svinnlandet. Bland annat.