Hoppa till innehållet

Kultur

Nobelgröt är inte woke – utan lyxmat

Den omdebatterade gröten som serverades till huvudrätt på Nobelbanketten.

Den omdebatterade gröten som serverades till huvudrätt på Nobelbanketten.

Bild: Dan Lepp/Nobel Prize Outreach (montage)

Dagens ETC

Gröten som serverades på Nobelmiddagen har blivit ett kontroversiellt inslag i festligheterna.

Men den som vill kritisera en maträtt behöver smartare argument än att döma ut något som ”woke”, annars anammar man bara högerns fantasilösa retorik.

Så här i Nobeltider har jag ett eget litet pris att dela ut. Årets dummaste mattext skrevs av den annars utmärkta skribenten Anna Gullberg i Expressen. Hon rasade över att kocken Jessie Sommarström tvingade framstående långväga gäster att sleva i sig gröt på Nobelmiddagen. I stället för finmat.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela vintern

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela vintern till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.