Lite mer i skymundan finns det alternativa Ig Nobel Prize. Priset, som delats ut sedan 1991, uppmärksammar ”osannolik” forskning och är tänkt att ”först ska locka till skratt, sedan till eftertanke”.
Bland årets pristagare finns en grupp forskare som undersökt hur människors hälsa och dödlighet påverkas av att äta pizza. Deras slutsats är att pizza kan vara bra för hälsan – men bara om den bakas och äts i Italien. En annan forskargrupp har försökt förstå hur det kommer sig att vombatbajs är kubformat. Tidigare pristagare har bland annat studerat hur renar reagerar på människor förklädda till isbjörnar och berg-och dalbane-åkande påverkar njurstenar.
Nyskapande fusk
Är priset ett sätt att driva med vetenskapen? Webbsidans fråga-svar-sektion besvarar frågan: ”Nej. Vi hedrar bedrifter som får människor att skratta. Bra bedrifter kan även vara udda, lustiga och till och med absurda. Det kan likaså dåliga bedrifter. En hel del bra vetenskap angrips för sin absurditet. En hel del dålig vetenskap högaktas trots sin absurditet.”
Ibland har priskommittén utdelat en syrlig kommentar i en aktuell samhällsfråga. Som när de 2016 gav kemipriset till Volkswagen för deras nyskapande sätt att klara utsläppsgränserna: bilens datorer manipulerades så att bilen just vid mätningar släppte ut mycket mindre än normalt. Bilföretaget snillrikhet har straffats med miljardskadestånd. Efter finanskrisen delades ekonomipriset ut till direktörer vid Wall Street-bolag som Goldman Sachs och Lehman Brothers.
Lätt att göra fel
Ett experiment med en död lax i en magnetkamera vann för några år sedan klassen neurovetenskap. Forskare tog bilder av både levande människor och en död fisk med en fMRI-kamera. I bägge fallen uppmättes hjärnaktivitet. Experiment var ett sätt att visa att det går att dra ordentligt felaktiga slutsatser från kamerabilderna om man inte är försiktig. Antalet felbedömningar ska ha minskat efter att rapporten publicerades.
Ig Nobel Prize delas årligen ut vid en ceremoni på Harvarduniversitetet i USA och utmärkelserna brukar överlämnas av forskare som fått det stora Nobelpriset. Pristagarnas tacktal hålls föredömligt korta med hjälp ”Miss Sweetie Poo”, en flicka i åttaårsåldern som efter exakt en minut avbryter med ett ljudligt: ”Please stop, I’m bored”.
De verkliga Nobelpristagarna tjänar en ordentlig slant men Ig Nobel är inte en lika lukrativ historia. Pristagarna får själva stå för kostnaden för för resan till Harvard utanför Boston och prissumman är en numera ogiltig sedel på 10 000 zimbabwesiska dollar.
I den kanadensiska podcasten ”Science for the people” reflekterar prisets grundare Marc Abrahams kring hur forskare i början av sin karriär ofta ignorerats eller mötts av skratt och huvudskakningar om de intresserat sig för något udda.
– Min uppfattning är att nästan allt som vi numera ser som viktiga upptäckter inte alls bemöttes på samma sätt i början. När en del senare visar sig vara intressant och viktig så tenderar historien om hur alla reagerade i början att suddas ut.
Svävande groda
Dan Shechtman är en forskare som omvärderats. När han lanserade sin teori om kvasikristaller fick han lämna sin israeliska forskargrupp eftersom chefen ansåg att han skämde ut dem. Folk skrattade och den dubble Nobelpristagaren Linus Pauling var en av de mest högljudda kritikerna till Shechtmans forskning. Men 2011 tilldelades Dan Shechtman själv Nobelpriset i kemi för sin upptäckt.
En leviterande groda kopplar för evigt samman Ig Nobel Prize med det riktiga Nobelpriset. Ryskfödde Andre Geim förärades med Ig Nobelpriset år 2000 för att ha fått en levande groda att sväva i ett magnetfält, ett experiment som fick många att dra på munnen. Men skrattar bäst som skrattar sist, år 2010 tog Andre Geim även emot det stora Nobelpriset i fysik, då för experiment med grafen, ett tunt men otroligt starkt material som leder ström mycket snabbt.
Ekonomi
Sedlar kan fungera som spridare av farliga bakterier – och allra värst är den rumänska valutan leu. Gruppen som upptäckt detta är från Nederländerna och tror att materialet i sedeln är förklaringen.
Fred
Var på kroppen är det skönast att bli kliad? Smalbenen vann över ryggen och vristerna enligt en grupp från Storbritannien, Singapore, USA och Saudiarabien. I sitt tacktal påminde professor Francis McGlone om att kronisk klåda kan vara en mycket plågsam åkomma.
Fysik
Hur kommer det sig att vombater bajsar kubformad avföring? En internationell grupp forskare har stångats med frågan har nu väl underbyggda teorier om hur det går till och varför det är praktiskt.
Anatomi
Finns någon temperaturskillnad mellan mannens högra och vänstra testikel? Forskare från Toulouse har studerat franska brevbärare och upptäckt att den vänstra är varmare – men bara om brevbäraren är påklädd.
Psykologi
Att ha en penna i munnen får människor att le mer, vilket gör dem lyckligare, visade tyske Fritz Strack forskning. Men den visade också att det inte är så. Kombinationen gav psykologipriset.
Medicinsk utbildning
En klicker, ett redskap som används i lydnadsträning för hundar, kan med fördel användas under utbildningen av ortopediska kirurger.
Biologi
Döda magnetiserade kackerlackor beter sig annorlunda än levande magnetiserade kackerlackor, enligt en forskargrupp som studerat dem med en kvantumsensor.
Ingenjörskonst
En maskin för att tvätta barns stjärtar och byta blöjor gav priset till en iransk forskargrupp.
Kemi
Hur mycket saliv producerar en typisk femåring på en dag? En halvliter har en grupp japanska forskare kommit fram till, vilket gav dem kemipriset.
Medicin
Pizza är bra för hälsan – om den bakas och äts i Italien. En italiensk forskare kommit fram till att pizza kan föra med sig ett skydd mot en del kroniska sjukdomar, cancerformer och hjärtproblem, men det krävs att den tillagas i klassisk medelhavsstil.