Lisa är en nioårig flicka som får flytta in hos mormor när hennes mamma ska jobba utomlands ett tag. När hon kommer till nya klassen blir hon för första gången i sitt liv utsatt för mobbning. Tre killar i klassen gör hennes vardag till en plåga och Lisa går till den enda plats där hon är säker och dit killarna aldrig går – skolbibblan. En dag hittar Lisa en bok som ska förändra allt. Det är en handbok för superhjältar med handfasta råd. Lisa påbörjar då sin förvandling till superhjälte.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Elias Våhlund har skrivit boken ”Handbok för superhjältar” tillsammans med sin fru Agnes Våhlund, som gjort illustrationerna – en mix av japansk manga, serieteckningar och klassiska illustrationer i barnboksform.
Kände frustration
Lisa kom till när Elias Våhlund egen dotter för några år sedan mobbades i skolan. Det var ett svårt ämne att ta upp och Elias Våhlund kände frustration över att inte kunna förhålla sig till det som hände hans barn.
– Det var jobbigt eftersom jag själv blivit mobbad och då löste det genom att slå ner de som mobbade mig, men det var inte ett råd jag ville ge min dotter. Jag började fundera på hur man når ut till både de barn som utsätts och de som utsätter andra utan att peka ut någon.
För dottern, som i dag är 14, upphörde mobbningen – men det var en tuff period i livet.
Elias Våhlund insåg att ett sätt att ta upp ett svårt ämne med barn var att använda påhittade karaktärer och situationer som kunde tjäna som underlag för diskussion såväl i klassrummet som hemma.
Hittills har gensvaret varit över förväntan, säger Elias Våhlund som har blivit kontaktad av lärare som vill ha den som högläsningsbok. Just nu försöker han övertyga sitt förlag om att släppa bilderna som bildspel till skolor.
Angeläget ämne
Elias Våhlund tror att hemligheten bakom bokens framgång är att det är en bok som människor kan ta till sig om ett ämne som är angeläget för både barn och vuxna.
Bokserien är inte tänkt att uteslutande handla om mobbning utan också om andra saker som krävs för att man ska tränas till att bli en superhjälte. Det är en bok grundad i vardagsrealism som också har en dos fantasi i sig.
– Sen tror jag att det finns ett behov av berättelser som tillåter tjejer att vara förebilder inte bara för tjejer utan också för killar. När vi skapade boken var jag lite orolig för att killar inte skulle vilja ta till sig boken på grund av huvudkaraktärens kön men den oron var helt obefogad utifrån de recensioner som skrivits hittills.