Patti Smith växte upp i New Jersey, nära Philadelphia. Som 20-åring insåg hon att alternativen som återstod i hembygden var att pressa grammofonskivor åt Columbia eller jobba på Campbells soppfabrik. Hon packade ner sin kopia av Illuminationer av Rimbaud och köpte enkelbiljett till New York. Innan bokälskaren Patti Smith klev på bussen tog hon en sista titt i antikvariatet tvärs över gatan. Året var 1967.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Tompkins Square Park
Patti Smith och Robert Mapplethorpe hade bara träffats som hastigast när Patti Smith var ute på en obekväm dejt med en äldre författare. När hon såg Mapplethorpe i parken sprang hon fram och bad honom agera pojkvän. De smet iväg och var efter det evigt sammanlänkade. Parken har genom åren lockat både protestgrupper och subkulturer. Under 1980-talet var den ökänd för droghandel. Nu är den, som många andra delar av East Village, uppiffad – men punkarna hittar fortfarande hit.
Gem Spa
Butiken i hörnet av Andra avenyn och St Marks Place har det mesta man kan behöva: cigg, hattar, snask, en myntdriven spåman och massor av tidningar. Och egg cream, chokladdrycken som inte innehåller ägg utan mjölk och sodavatten. Det var en sådan Robert Mapplethorpe bjöd Patti Smith på här på Gem Spa efter mötet i Tompkins Square Park. Butiken är legendarisk – Jean-Michel Basquiat har gjort en målning, Allen Ginsberg har skrivit om stället och New York Dolls fotat skivomslag här.
Chelsea Hotel
Patti Smith och Robert Mapplethorpe blir ett kärlekspar och flyttar in i en lägenhet i Brooklyn. Efter en tid börjar Robert Mapplethorpe utforska sin attraktion för män. De skiljs åt, startar nya relationer, men återförenas och delar lägenhet i mytomspunna Chelsea Hotel, med musikikoner och konstnärer som grannar. Patti Smith springer på Salvador Dalí som kallar henne en ”gotisk kråka”. Janis Joplin ger henne smeknamnet ”poeten”. Runt 50 gäster, många konstnärer, bor fortfarande kvar men hotellet är sedan 2011 i princip stängt för renovering. Hyrorna i orådet är skyhöga och vägg i vägg med ”the Chelsea” kan man köpa lyxmunkar med valrhonachoklad.
St Mark’s Church in-the-Bowery
Framträdandet vid St Mark’s Poetry Project den 10 februari 1971 blev ett stort genombrott. Patti Smith blandade rock och poesi, hon läste, sjöng och spelade elgitarr, en nymodighet i kyrkan. Hon läste bland annat sin egen dikt ”Oath” vars inledning säkert klingar bekant: ”Jesus died for somebody’s sins/but not mine.” Textraden inleder Gloria som finns med på legendariska albumet Horses som släpptes fem år senare. Kyrkan, den näst äldsta på Manhattan, finns kvar och i dag hänger en Black lives matter-flagga ovanför ingången.
Electric Lady Studios
Inspelningsstudion i Greenwich Village öppnades 1970 av Jimi Hendrix som dock avled några veckor efter invigningsfesten. Patti Smith började spela in här 1974, ep:n Hey Joe/Piss Factory. Året därpå gjordes Horses. Steve Wonder, Led Zeppelin och Blondie spelade in här på 1970-talet. Studion är fortfarande igång och även nyare namn som Daft Punk, Lana del Rey och Kanye West har spelat in här.
One Fifth Avenue
Det var i lägenheten hos Robert Mapplethorpes pojkvän, konstsamlaren Sam Wagstaff, som den klassiska omslags-bilden till Horses
togs. Patti Smiths nyinköpta vita skjorta kommer från Frälsningsarmén på Bowery. Skivbolaget ville skrota bilden – en svartvit bild av en androgyn kvinna var inget recept för att sälja skivor – men Patti Smith hade sista ordet och stod på sig. ”När jag numera tittar på den bilden är det aldrig mig själv jag ser. Jag ser oss”, skriver Patti Smith i Just kids.
West 4th Street, t-bana
Patti Smiths senaste bok M Train, efter en av New Yorks tunnelbanelinjer, handlar om sorgen efter maken Fred ”Sonic” Smith. MC5-gitarristen var bara 45 år när han dog av en hjärtinfarkt. Patti Smith lämnar Detroit, där paret bott tillsammans med barnen, och återvänder till New York. Från West 4th tar Patti Smith t-banan till stränderna i Rockaways. Hon blir förtjust och har i dag ett litet hus här ute.