Inom Roller Derbyn finns alla typer av människor; de som aldrig har tränat förr, de som kommer direkt från lagsporten och de som har kroppshydda modell större eller mindre. Roller Derby är subkulturen som snabbt har börjat växa till något större. För en gångs skull får männen hålla sig vid sidolinjen, även om det har börjat dyka upp så kallade Men’s Derbyn. För ursprungligen är Roller Derby en sport av kvinnor för kvinnor och Nerike Knockouts välkomnar endast kvinnor och transpersoner. I år kommer de även att rulla med i Örebro Pride.
– Roller Derby har redan från början öppnat upp för hbtq-världen. Sporter som fotboll och handboll är oftast ganska heteronormativa, man förväntas vara på ett visst sätt, säger Hanna Åkesson.
”De borde vara jäkligt rädda om oss”
Sportutbudet för kvinnor är också betydligt glesare, hon tror att Roller Derbyn fångar upp dem som annars inte skulle sporta alls. Kvinnor i åldrarna 18-35 år är en grupp som på många sätt står utanför den traditionella sportvärlden.
– De borde vara jäkligt rädda om oss. Män fortsätter med lagsport mycket längre. De spelar innebandy efter jobbet och hänger kvar i fotbollslaget tills de är 45, så är det inte i samma utsträckning för kvinnor, säger hon.
Inom Roller Derbyn finns också ett systerskap som, till skillnad mot andra sporter, sträcker sig över laggränser. När Hanna Åkesson spelade fotboll uppmanades hon att inte prata med motståndarlaget i omklädningsrummet.
– I Roller Derby är det tvärt om. Matchen är stenhård men efteråt är alla vänner och går ut och dricker öl. Det finns en kärlek som jag aldrig har stött på innan.
Åter välkomna i kommunens hallar
Under en period fick laget inte träna i kommunens hallar och då såg det mörkt ut för Nerike Knockouts. Det fanns enligt Hanna en uppfattning om att deras rullskridskor orsakade skador på golven. Men nu har de fått till en bra dialog med både kommunen och Futurum Fastigheter som sköter driften av kommunens gympasalar.Lösningen krävde mycket hårt arbete. Nu tränar de tre dagar i veckan på Tegelbruket och Västra Mark.
”Man får en superhjältekraft”
Att ta saker i egna händer är dock lite av sportens signum. Do It Yourself och Roller Derby nämns inte sällan i samma mening och det finns en klar koppling till hela punkrörelsen. Att samtliga spelare i ett Roller Derby-lag använder sig av kaxiga artistnamn gör sporten ännu mer unik. Främst handlar det om att gå in i en roll. Till vardags jobbar Hanna Åkesson inom tandvården, men när hon kliver in på planen upphör hon att vara tandhygienist, då blir hon Ginger Royale.
– Jag tycker själv att man får en superhjältekraft när man tar på sig rullskridskorna. Man blir en annan karaktär när man kommer på planen.
Ginger Royale och hennes lagkamrater siktar nu på SM 2015. Med en bra tränargrupp som bland annat består av landslagsspelaren Musfällan Mary är Ginger Royale hoppfull om att nå målet.
– Målet har redan skrivits in i verksamhetsplanen så nu finns det ingen återvändo.