Ingen utanför Japan sammanställer så smarta och tilltalande tematiska samlingsalbum som Bob Stanley och Pete Wiggs från poptrion Saint Etienne. Nya Fell from The Sun: Downtempo and Afterhours 1990-1991 är dessutom ett av deras hittills bästa i deras pågående supereklektiska serie för Ace Records. Samtliga bidrag på ”Fell from The Sun” svävar i lojt långsamma 98 slag i minuten. Någonting neo-psykedeliskt och modernt kosmiskt uppstår när den första house-generationen kollektivt krävde musik att landa till efter att ha blåst i visselpipor och plockat frenetiska luft-äpplen i tre år.
Ace Records antologier och samlingsalbum finns sällan att streama, man köper dem på vinyl eller CD.
Litterär jazz-bluff
Bok
Konnässörsförlaget Nirstedt/Litteratur befinner sig mitt i en mission att för första gången presentera den amerikanske författaren John Keene för svenska läsare. I kölvattnet av utmärkta ”Motberättelser” publicerar de nu Keenes debutroman Marginalanteckningar från 1995; en uppväxtskildring från S:t Louis så fritt framförd att man enkelt misstar den för litterär jazz.
Jamaikansk musikexport
Bok
Utöver Keene bör sommarens måste-läsning inkludera Chris Blackwells The Islander (briljant spökskriven av journalisten Paul Morley). Blackwell startade skivetiketten Island i mitten av 1960-talet för att exportera jamaikansk musik till Storbritannien. Projektet – och Blackwell själv – växte snart till en av de mest progressiva och smakfulla – och samtidigt framgångsrika – i den moderna musikhistorien.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.