Hon kom till Ställdalen 1992 och gick genast med i Naturstudieklubben som har funnits på orten sedan 1957. Fem år senare blev hon vald till ordförande och det har hon varit sedan dess. Klubben har närmare 100 medlemmar och medelåldern är hög. Thyra Lundell skulle gärna se att fler yngre sökte sig till dem för att bli medvetna om vilken rikedom det finns i naturen. Det finns inga krav på förkunskaper utan intresse räcker så får kunskaperna komma med tiden.
– Vi planerar att börja samarbeta med förskolan i Kopparberg men inget är klart ännu. De lite äldre barnen och ungdomarna verkar vara intresserade av naturen och vill vara nära den. Men det kan vara ett hinder att ta sig ut för att uppleva den på plats. Där kan vi i klubben hjälpa till, här finns kunnigt och erfaret folk.
Hon förklarar att en sådan erfarenhet som kommer med åren är vikten av att ha rätt skor på fötterna ute i markerna. Blöta fötter gör ingen glad. Vattentäta vandringskängor eller stövlar är ett måste. I svårare terräng är kängorna att föredra.
– Man möter alltför ofta människor som har gympaskor på fötterna. Det är helt fel. Ska man uppleva naturen ska man ju kunna ta sig fram och inte behöva titta på var man sätter fötterna. Ögonen ska se på naturen.
Helt unika arter som växer
Här i Bergslagen finns det mycket att fästa blicken på ute i skog och mark. Med lite tur kan man få en upplevelse man inte glömmer.
– Rovdjur som varg och örn är stora och spektakulära att uppleva, men även ett par tranor på en myr är en syn väl värd att se.
Förutom skogens djur har Thyra Lundell ett gott öga till blommor i naturen. I Kopparberg finns det enligt henne helt unika arter som växer på varphögarna vid den gamla gruvan utanför centrum.
– Där finns fem av de sju arterna av pyrola som växer i Sverige. Det är egentligen blommor som växer i gammelskog och kräver en viss bakterie för att trivas. Den bakterien finns i varphögarna i Kopparberg vilket gör att pyrolorna trivs.
En tvådagarsutflykt
Naturstudieklubben organiserar utflykter och resor ut i naturen dryga tiotalet gånger per år. Nu i mars ska man ut i senvinterkvällen för att lyssna på ugglor eller höra vargar yla. Senare blir det bland annat fagardag på Dansarebacken då ris och gammalt gräs rensas undan som en förberedelse inför årets slåtter som klubben sköter om på uppdrag av Jordbruksverket. Årets lite längre resa går till Östergötland i slutet av maj.
– Det blir en tvådagarsutflykt. Ett av utflyktsmålen där blir Trollegater som är ett naturreservat med grottor. Vi övernattar på vandrarhem.
Den som är intresserad av Naturstudieklubbens verksamhet kan besöka årsmötet i morgon lördag på bruksgården. Det börjar klockan 15.00.