Varje vecka i Dagens ETC berättar en aktuell person om sina kulturvanor. Denna fredag pratar vi med pianisten Natalya Pasichnyk, initiativtagare bakom ”European festival ukrainian spring”, en månadslång festival i Stockholm med det främsta inom ukrainsk musik, teater, film, konst och litteratur.
– Sedan den 24:e februari 2022 har jag inte läst en enda bok, bara nyheter. Och poesi ibland, som gör att jag kan ”vila i sinnet” till och med när det är svårt att hitta en strategi att fungera i vardagslivet.
Senaste filmen jag såg:
– ”Butterfly visions” av Maksym Nakonechnyi, om en kvinnlig flygspanare som försöker hitta tillbaka till livet efter att hon återvänder från det ryska fångenskapet.
Medier jag helst konsumerar:
– Magasinet OPUS är nog min favorit, de skriver om konstmusik otroligt proffsigt och intressant.
Favoritskribent:
– Historikern Timothy Snyder. Förutom sakliga analyser av dagens situation har han generöst publicerat hela hans universitetskurs från Yale: ”The making of modern Ukraine” på Youtube.
Kultur jag ser fram emot de närmaste månaderna:
– Jag ser verkligen fram emot att återvända till mitt projekt med Bachs ”Vältempererade klaver” som jag lade åt sidan sedan den ryska invasionen startade.
En bok jag tycker att fler borde läsa:
– ”Ukraina i historien” av Peter Johnsson, den enda boken på svenska för den breda allmänheten om historien om ett land som är så viktigt och aktuellt, men som det finns så lite kunskap om.
Senaste artisten/tonsättaren jag upptäckte:
– Vsevolod Zaderatsky. Han skrev 24 preludier och fugor 1937 när han satt i det ryska fängelset i Sibirien och jag blev helt paff. 15 år före Sjostakovitj! Jag fick nästan ont av att historien är så orättvis.
Sveriges roligaste kulturpersonlighet:
– Astrid Lindgren, utan konkurrens.
En röst jag gärna lyssnar på:
– Min dotter. Om det menas sångröst: min syster, sopranen Olga Pasichnyk, speciellt hennes tidiga inspelningar med musik av Bach.
Vad jag vill göra i helgen:
– Det jag ska göra, nämligen att spela två konserter – en på fredag på Artipelag och en på lördag på Finlandsinstitutet med fantastiska stråkmusiker från Kungliga filharmonikerna och Stina Ekblad som läser poesi.
Vad jag faktiskt gör i helgen:
– Jag kommer också att ta emot en orkester från Lviv, som har två konserter i Stockholm. De har har övat i skyddskällare under bombanfall och har åkt nästan två dagar med buss från Ukraina. Det är nog svårt för mig att greppa det hela, de är riktiga hjältar.