– Chapee och Tommy Black är artister som jag har respekterat och sett upp till. Det känns fantastiskt kul att få arbeta med dem och lära känna människorna bakom artisterna. De är väldigt öppna och lätta att umgås med, det är perfekt, säger han.
Hiphopeliten
Nästa nivå startades 2013 och har alltså vuxit till en av Sveriges största talangtävlingar. Värd för projektet är Adam Tensta, men många andra artister från den svenska hiphop-eliten deltar också. Projektet går ut på att talangerna som går vidare får stöd och coachning av etablerade artister för att på så sätt lyckas ta sin musik till nästa nivå. Övriga coacher i år är Elliphant, Sabina Ddumba och Linda Pira.
– Under tiden som vi är här skriver vi en ny låt tillsammans med våra coacher. Låten jobbar vi sedan med i Red Bull Studios, berättar Paul.
Det har gått fort för Paul Adamah. Han började göra egna beats för ett och ett halvt år sedan. För åtta månader sedan började han även att rappa och skriva sina egna texter.
– Då skrev jag på engelska. Men för tre månader sedan bytte jag till svenska. Det är enklare med svensk text, det är ju mitt språk så jag tycker att det är lättare att utrycka det jag vill säga med svenska texter, säger han.
Han berättar att hans engelska låtar har varit mer självreflekterande och handlat om motgångar och om hur han har mått.
– Det har varit mycket kontraster. Ibland har texterna handlat om mig själv och mina känslor, ibland om folk runt omkring mig.
Konstform
Nu skriver Paul mer om att motbevisa folks förväntningar på honom.
– Om folk som sätter press på mig, men bara ställer upp när det går bra för mig. Och sviker när det går dåligt. Musik är en konstform som jag alltid har respekterat. Det är ett sätt att förmedla ett annat perspektiv. Att ge folk en del av mig och hoppas att fånga deras öron och få dem att reagera, säger han.
Han berättar att det var en kompis som fick honom att anmäla sig till Nästa nivå. Han hade tänkt göra det, men det blev inte av.
– Jag tänkte att det är nog ändå ingen idé, jag trodde inte att jag skulle gå vidare. Men när min kompis tipsade om tävlingen bestämde jag mig för att skicka in ett bidrag.
Artisterna som vill vara med i Nästa nivå får skicka in ett klipp där de rappar. I år sökte 600 personer. Tolv av dem togs ut till en audition där de rappade live inför en jury. Paul hade bara rappat live inför publik två gånger innan det var dags för hans audition. Trots det var han inte alls speciellt nervös.
– Det var en väldigt naturlig miljö. Och vi fick göra precis som vi ville. Jag tog av mig skorna och strumporna och satte mig ned och bad även juryn att sätta sig ned. I andra versen ställde jag mig upp och bara körde. Det blev mer inlevelse och känsla så.
Adam Tensta har kommenterat Pauls insats så här: ”Jag har höga förväntningar på Paul. Han kommer att göra en fet låt. Alltså, hans auditon. Det var grejer.”
Till New York
Insatsen ledde alltså till att Paul som en av fyra talanger fick åka till New York för att under fyra dagar skriva och spela in en ny låt tillsammans med sina coacher. En stad som han tidigare inte har besökt.
– Det är grymt kul. Vi har varit runt och kollat lite, säger han.
Paul använder artistnamnet Khan-Ji, som betyder ”minst i familjen”.
– Jag är yngst i familjen. Det är mitt mellannamn som kommer från min pappa. Han är från en by i Togo där det är tradition att ge barnen namn efter vilken ordning de föds, berättar han.
Paul är uppväxt i Örebro. Han är 18 år gammal och går andra året på gymnasiet, naturprogrammet på Rudbecksskolan. Att spela basket är ett annat av hans intressen. Förut spelade han i ett lag. Men nu blir det mer sporadiskt, musiken har tagit över.
– Jag satsar på musiken nu och tänker att jag ska ”go with flow”. Så får vi ser hur långt jag kommer.