Dagens ETC ska träffa hans underordnade minister Marlène Schiappa – ansvarig för medborgarskapsfrågor. När hon kommer in i mötesrummet hö-hö:ar två manliga reportrar om att de borde bjuda ut “Madame la ministre” på dejt. Innan regeringsombildningen var hon jämställdhetsminister och enligt hennes egen lagstiftning skulle hon kunna anmäla dem för sexuella trakasserier, numera straffbelagt med böter – men hon hör dem inte. Att hon accepterade positionen under Darmanin väckte ett ramaskri bland feminister. Han är dessutom “islamkritiker” i linje med högerextrema Marine Le Pen – de ser kvinnoförtryck hos den andre men inte hos sig själva. Hur kan hon samarbeta med honom?
– Jag är tacksam som får arbeta tillsammans med inrikesministern. Den franska sekularitetsmodellen laïcitet missförstås ofta i utlandet, det handlar om att alla medborgare har samma friheter och skyldigheter. Religiös separatism drabbar främst kvinnor, säger Marlène Schiappa till Dagens ETC.
Böcker inspirerar lagstiftning
I början av 2020 höjde Schiappa sexmyndighetsåldern från 11 till 15 år samt ökade preskriptionstiden till 30 år. Hon hänvisade till boken: ”Le Consentement” av Vanessa Springora. Boken, som har översatts till svenska och fått titeln ”Samtycket”, handlar om hur författaren Gabriel Matzneff inledde ett sexuellt förhållande med Springora då hon bara var 13 år – med den vuxna omgivningens godkännande. Matzneff skrev om ”relationen” och publicerades av det anrika bokförlaget Gallimard och dagstidningen Libération. Han fick en rad utmärkelser och erhöll en statlig konstnärslön. Allt detta drogs tillbaka med anledning av Springoras bok.
I år släpptes ännu en litteraturbomb som stärkte bilden av övergreppskulturen: Camille Kouchners bok ”La familia grande” handlar om hur hennes styvfar förgrep sig på hennes tvillingbror när denne bara var ett barn. Men den handlar lika mycket om kretsen runtom, den kulturelit som förbisåg och tillät våldtäkter och incestuösa övergrepp. Styvfadern Olivier Duhamel var en del av den så kallade 68-vänstern och var, fram till bokens publicering, en inflytelserik opinionsbildare och kulturpersonlighet. Nu har han fått lämna samtliga uppdrag och åtal har väckts mot honom. På nätet vittnar tusentals fransoser om liknande erfarenheter.
”Vi lyssnar och vi tror på dig”
Nya jämställdhetsministern Élisabeth Moreno ser allvarlig ut när Dagens ETC tar upp böckerna.
– Det här är avgörande böcker, även politiskt, säger hon.
I sitt programtal inför 2021 strax innan sade hon:
– En medsysters ord, Camille Kouchners, har nyligen briserat ett tabu. Hon har lyft på slöjan till en tystnadskultur. Det gläder mig. Och som presidenten sade: Idag flyttar vi skammen till den andra planhalvan.
Även president Macron talade om att boken lett till att förövare hålls ansvariga och att skyddet för barn och kvinnor ska stärkas. Élisabeth Moreno presenterar nu en kommission som ska utreda våld med fokus på ”sexuellt våld och incest”.
– När ett offer berättar ska hen veta detta: Vi lyssnar och vi tror på dig. Ett barn kan omöjligen samtycka till en sexuell relation med en vuxen, säger Élisabeth Moreno.
Förra veckan röstades en samtyckesålder vid 13 år igenom i senaten.
– Men sexmyndighetsåldern är fortfarande 15 år. Det är en juridisk fråga. Nu är det inte möjligt att juridiskt hävda samtycke med ett barn under 13 år under några omständigheter, säger Élisabeth Moreno.
Fokus på islam
Både Moreno och Schiappa måste anpassa sig till – och skriva under på – sina ministeriers agendor. Högt upp på dessa står ”lagen till skydd för de republikanska principerna” som Emmanuel Macron presenterade i ett tal med fokus på islamistisk radikalism. Marlène Schiappa ansvarar för de delar som rör kvinnor, barn och minoriteter. Hon ska bland annat förbjuda läkare att utfärda så kallade ”oskuldsintyg” samt stärka förbudet mot polygami och månggifte. Detta var redan förbjudet men nu ska utländska medborgare kunna få sina uppe-
hållstillstånd tillbakadragna och utvisas.
– Månggifte är en kvinnofientlig skruktur, välkänd hos kvinnorganisationer, säger Marlène Schiappa.
Hon kan dock inte svara på hur en kvinna hjälps av utvisning.
– Det måste utredas fall till fall men månggifte är oförenligt med den franska republikens principer, säger Marlène Schiappa.
Polygamilagen har även fått kritik från den kultursfär som Vanessa Springoras och Camille Kouchners böcker handlar om.
– Frankrike kallas ju kärlekens land och vissa undrar: ’Ska jag inte längre kunna bedra min fru utan att staten lägger sig i?’ Men de kan vara lugna, på den punkten svarar var och en inför sitt eget samvete, säger Marlène Schiappa.
Den enes polygami kan leda till utvisning medan den andres kallas ”frigjord kärlek” – trots att Springora och Kouchner böcker visat att frigjordheten rymmer acceptans av övergrepp och pedofili.
– De lagar vi stiftar gäller alla franska medborgare utan undantag, säger Marlène Schiappa.
Varför tror du att den franska sekularitetsmodellen laïcité ”missförstås” utomlands, kan det ligga något i anklagelserna om att den bäddar för diskriminering?
Marlène Schiappa, medborgarskapsminister:
– Det kan vara en kommunikationsfråga. Laïcité betyder att alla franska medborgare har samma rättigheter och skyldigheter. I Frankrike finns religionsfrihet men också rätten att inte tro och blasfemi. Man får inte pracka sin religion på andra, det är en privatsak.
Förslag på åtgärder:
Förbud för läkare från att skriva oskuldsintyg.
Tillbakadraget uppehållstillstånd vid månggifte.
Obligatorisk utbildning för polis i kvinnovåld och sexuellt våld.
Höjd preskriptionstid för sexualbrott till 30 år.
Élisabeth Moreno, jämställdhetsminister:
– Frankrike är unikt. Här jobbar vi mot diskriminering men
utan att acceptera anglosaxiska multikulturella modellen och den offerdiskurs många lägger sig till med. Vi är ett enat land.
Förslag på åtgärder:
Kommission för sexuellt våld som utreder gråzoner och sätt att komma åt tystnadskulturen – bland annat en plattform där rösterna från #metooinceste ska kunna kommunicera med kommissionen.
Hjälplinje för kvinnor och barn drabbade av våld och sexuellt våld.
Fransk tystnadsacceptans
1977: Kulturupprop
Då publicerades ett upprop till försvar för tre män som förgripit sig på minderåriga i dagstidningen Le Monde. Uppropet skrevs av Gabriel Matzneff och undertecknades av Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, Roland Barthes och Camille Kouchners far, Bernard Kouchner, med flera.
1979: Polanski försvaras
Roman Polanski flydde USA och ett fängelsestraff för våldtäkt på en 14-årig flicka och satt i tevesoffor och talade om att han ”föredrar unga flickor, eller unga kvinnor”. De få som kritiserade honom blev kulturell paria.