Nanna har minst sagt usel moral. När hon behöver pengar till droger lurar hon sina gamla one night stands att hon är gravid – och ber dem sedan swisha pengar för en abort.
Hennes politiska engagemang handlar alltid mest om fåfänga: ”Alltså jag vill stötta kurder. För kurder är ju tidlöst trendiga. I alla fall på Södermalm...”.
– Allt som är med har något korn av sanning, men så har jag skruvat upp det som fan. En del är från min egen ungdom, och så har jag gjort jättemånga researchintervjuer. Jag hängde mycket i rökrutan på Södra Latin och gaggade med folk, säger seriens skapare Nanna Olasdotter Hallberg som även spelar huvudrollen.
”Kan ju hamna i fängelse”
Nanna Olasdotter Hallberg började jobba med karaktären redan under sin utbildning på Stockholms Dramatiska Högskola. Då som ett performance, där hon gick runt med en bandare på klubbar och fester och låtsades vara den störiga 17-åringen.
– Eftersom hon är såpass jobbig så ville jag ge henne lite mer av mig själv. Därför fick hon heta samma som jag. Det var i omtanke med karaktären.
Varför skapa en så osympatisk huvudperson?
– Ja, Punani kan vara dundervidrig. Jag tycker ofta att det blir roligt när man låter kvinnor få vara osofta. Oftast ska tjejer vara så moraliskt uppbyggliga i kulturen. Det är konstigt att man har sån undertro till den publiken, att de inte skulle kunna skilja mellan fiktion och verklighet.
Vilka likheter finns det mellan er?
– Jag känner mig jätteofta som hon. Till exempel att jag har så himla dåligt utvecklat konsekvenstänk. En gång gick jag med en bekant som skulle träffa sin langare. Jättebra research, tänkte jag. Men så kom jag på: ”Men gud, jag har ju mitt spädbarn med mig i barnvagn! Det här kan jag ju absolut inte göra, jag kan ju hamna i fängelse!”, haha.
Är tonåringar verkligen så ytliga och störiga som Punani?
– Tvärtom. Det är mycket svårare i dag att få andra chanser. Därför är det jättemånga unga idag som är så jävla driftiga, kloka och håller ihop det. Men så finns de sådana som Punani, som har råd att vara fuckups eftersom de är kulturell medelklass. De vet att det löser sig ändå ”för min mormor är Marianne Lindeberg De Geer”. Det var min utgångspunkt.
Fick moderaten att rasa
I serien figurerar flera verkliga personer. Till exempel förlovar sig den 17-åriga Nanna med entreprenören Johan Staël von Holstein, vars osannolika citat lånats från Investpodden. Och riksdagsledamoten Edward Riedl (M) rasade när hans egen dotter och brorsdotter, 18 respektive 13 år gamla, hängdes ut på Punanis Instagram med monterade knarkbilder, varpå P3 fick gå ut med en ursäkt.
Har du fått vara mer försiktig i den andra säsongen?
– Inte alls med innehållet, men på Punanis Instagram som är en del av serien. Det kan jag fatta, för dels var det ju bara rakt av fel av mig att publicera bilden på Edward Riedl och barnen. Sen är det ju också svårare med sammanhanget på den plattformen, det är svårare att fatta vad som är fiktion eller inte. Det rörde till det.
Serien driver med alltifrån sviniga entreprenörer till hetsande yoga-gurus och vänsterfloskler. Vem riktas satiren egentligen emot?
– Det är inte helt tydligt vad det stora skämtet är. Karaktären Nanna är vänster, och till viss del driver jag med identitetspolitiken och med positioneringen inom vänstern. Samtidigt kan det blixtra till ibland när hon säger något smart.... men så säger hon det på ett dumt sätt. Det är något som är kul med hennes dubbelhet. Det blir ett roligt glapp.