– Tanken är att människor som är intresserade av att sy ska kopplas samman. Även om sammankopplingen i det här fallet är mer på ett filosofiskt plan, säger Christian Svensson, projektledare vid Kreatech som arrangerar sy-lanet i samarbete med Malmö stads hemslöjdsförening.
På lanet finns det plats för 20 personer. Alla tar med sina egna symaskiner och projekt de vill arbeta med. De får maten serverad och har möjlighet att koncentrera sig på att sy så många timmar de bara orkar.
– Det går att sy dygnet runt om man vill det. Men jag avråder från det eftersom det brukar bli svårt att hålla sig vaken till sist. Men i och med att många med ett gemensamt intresse samlas så blir det också mycket samtal som kan pågå länge, säger Christian Svensson.
Vilka brukar komma på sy-lan?
– Det kommer ofta många som är duktiga och som tar med lite större projekt som att sy en kappa eller en klänning. Det är sådant som det kan vara svårt att ta sig tid till eller som det inte finns plats för. Andra passar på att göra saker som de behöver hjälp med, som att sy en passpoal (kant-utsmyckning till exempel på en kudde, reds anm), eftersom det finns andra att rådfråga.
Måste man vara duktig för att vara med?
– Inte alls. Alla är välkomna. Tanken är ju just att de som kommer kan dra nytta av varandras erfarenhet. De som har anmält sig till helgen är mellan 25 och 50 år och har olika bakgrund, även om en del av dem kommer från hemslöjden.
Christian Svensson arbetar annars med projektet Kreatech, som är finansierat av Allmänna arvsfonden och som syftar till att öka intresset för slöjd och teknik bland barn och unga.
– Vi har en fot i hemslöjdsvärlden och en inom maker-rörelsen som har vuxit fram i USA och som handlar om att försöka komma bort från det köpta och i stället reparera och tillverka själv. Vi vill lära unga att det är okej att prova på och ha sönder, för att man då också kan lyckas ibland. Det som skiljer oss från den vanliga slöjden är att vi har mer inriktning på teknik. De som kommer till oss får bland annat lära sig att laga sådant som högtalare och hörlurar eller att designa en lampa.
Hur ser din slöjdbakgrund ut?
– Jag har alltid hållit på med slöjdande, fick min första egna kniv när jag var tio år och har utbildat mig till hemslöjdskonsulent och slöjdlärare. Jag syr ganska mycket och bygger möbler när jag har tid.
Vad kommer du att ha för projekt med dig till lanet?
– Jag har hittat ett ylletyg som är vindskyddat på ena sidan, som jag tänker sy en jacka av. Tänker att den ska bli bra att ha som skydd mot snålblåsten i Malmö.