Tanken var att främja systerskap, mångfald och jämlikhet. Ett gäng unga tjejer från Klockartorpet, Navestad, Hageby och Haga sammanfördes och tillsammans skrev de en låt och började producera en musikvideo.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
När ETC Norrköping träffade gänget i somras var de mitt uppe i arbetet med musikvideon. I mitten på oktober hade videon och låten smygpremiär.
– Det känns jättekul att äntligen se det färdiga resultatet efter allt hårt arbete vi har lagt ner på det här projektet. Men det känns samtidigt väldigt tomt. Vi vill fortsätta att göra det här, det har varit en så rolig och lärorik tid, säger deltagaren Iman Fahmi,16 år.
Tanken med projektet är att lyfta fram unga tjejer med invandrarbakgrund.
– Oberoende var i Sverige du bor är det unga tjejer med mångkulturell bakgrund som deltar minst i kultur- och fritidsaktiviteter.
– Projektet handlar om att stärka unga tjejer oavsett vilken bakgrund de har, säger Louise Berg.
Livlig diskussion
När tjejerna själva ska svara på hur det känns att vara en underprioriterad grupp startar en livlig diskussion om självkänsla.
– Det är en svår fråga. Det känns som om unga tjejer med våra förutsättningar har dåligt självförtroende och inte vågar ta plats. Det kanske är vårt eget fel, säger Mishel Cedeno 23 år.
Iman Fahmi, 16 år, håller inte med, i stället säger hon att det dåliga självförtroendet är ett resultat av samhällets syn på hur tjejer ska vara.
– Från olika håll möts vi av förväntningar och stereotyper på hur vi ska vara som tjejer, det gör att vi mår dåligt och får dåligt självförtroende om vi inte lever upp till den bilden, säger hon.
Mishel Cedeno håller med.
– Normen, oavsett vart man kommer ifrån, är att killar kan och ska göra allting. Men vi kan också. Vi måste bara stärka vårt självförtroende.
Kosar Ali Hassan, 18 år, säger att det finns få vettiga kvinnliga förebilder i Sverige för dem att relatera till. De flesta av tjejerna håller med och säger att det är lättare att relatera till utländska kvinnor.
– Michelle Obama är i alla fall en förebild som vi alla delar, säger Kosar Ali Hassan.
Tjejerna är överens om att projektet ”Vi är också Norrköping” har bidragit till att de har fått ett bättre självförtroende. Att de vågar vara stolta över sina talanger, och att det har växt fram ett systerskap.
– I början var det mycket tjafs. Vi ville olika saker och hade olika åsikter om hur videon och låten skulle vara. Grupprocessen var verkligen jätteviktig för att vi skulle utvecklas och växa tillsammans, säger Julissa Cedeno, 19 år
– Det finns en tävlingskultur bland tjejer, man tävlar mot varandra i stället för att samarbeta. Systerskap handlar i stället om att peppa varandra, att glädjas åt varandras framgångar. Vi har alla olika bakgrund, nationalitet och religioner. Men samarbetar vi över dessa gränser är vi starka tillsammans, säger Ernestine Niyonzima, 20 år.
Även pedagogerna och initiativtagarna till projektet är nöjda över reslutatet.
– När jag ser tillbaka på projektplanen så kan jag bocka av varenda punkt, det känns jättekul, säger Louise Berg.
Musikvideon ”Thrive”
Snart kommer musikvideon ”Thrive” att finnas tillgänglig på Youtube. Nästa steg är att sprida videon, föreläsa om systerskap och vara förebilder för andra unga tjejer på andra platser i landet.
–Vi vill visa att det går och att man kan göra sådant som känns omöjligt eller svårt, säger Mishel Cedeno.