– För två år sedan gjorde vi en förstudie kring vad vi skulle kunna göra. Vi bestämde oss för att starta på 50-talet. Dels så föddes begreppet ungdomskultur då och dels finns det människor kvar som var ungdomar då och kan berätta.
Omfattande research
Jessica Rågholm är noga med att understryka att utställningen är ett urval och inte en sammanfattning. Men urvalet och researcharbetet är långt ifrån litet.
– Vi har jobbat med en referensgrupp på 20 personer. Det är såväl forskare och musiker som journalister och arrangörer. Vi har träffat runt 500 personer sammanlagt. Av dem är ungefär 200 på olika sätt knutna till Göteborgs musikliv, för att se till så att vi inte missat några väsentliga delar.
Bilder från olika håll
Resultatet blir 400 kvadratmeter fyllt med bilder, videos, föremål och annat.
– Bilderna är en blandning av sådant vi fått från artister och arrangörer, pressbilder och fotografier som privatpersoner hittat på vinden. Det har varit ett evigt luskande att få fram allt, berättar Jessica.
Bland de 80 föremålen som finns med så återfinns allt från instrument till scenkläder. I ett annat rum visas det insamlade filmmaterialet.
– Det är 60 olika filmklipp med mycket livematerial. Sedan har vi även ett dansrum där vi visar upp hur människor har dansat på uteställena genom tiderna. Där visar vi via egna klipp med dansare, och det finns även tutorials ifall besökarna vill testa på danserna själva.
Prova på instrument
Utifrån fyra olika teman har museet djupintervjuat en rad musiker som får berätta om punkterna politik och musik, genus, Göteborg som stad och livescenen.
– Som ett rum i rummet så finns det en studio där man får prova på instrument. Man kan även lära sig några riff av olika kända Göteborgsmusiker i studion.
”Alltid haft stor livescen”
Utställningen täcker in de stora arenorna, de små hemliga svartklubbarna och de bortglömda dansgolven. Ingen genre eller subkultur lämnas orörd och på utställningen samlas såväl punkare, spättor, hiphopare och proggare. Enligt Jessica Rågholm tycks det alltid funnits ett bra driv bland arrangörer i Göteborg.
– Det har funnits många klubbar genom alla tider och en stor livescen. Det är intressant att se hur klubbarna har förflyttat sig i takt med staden också. På 60-talet låg det hur många ställen som helst där Nordstan är idag. Sedan flyttade de vidare till Haga och så vidare.