Denna helg kommer världsstjärnor som Rokia Traoré från Mali och Batuk från Sydafrika till Stockholm. Det är kulturföreningen Selam som tar hit dem, när de för 20:e året i rad ordnar festival med global musik inom en mängd olika genrer.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Konkurrerar med London och Paris
Amerikanska latin soul-ikonen Joe Bataan, maliska folksångerskan Fatoumata Diawara, sydafrikanska rapparen Spoek Mathambo och ivorianska reggaestjärnan Alpha Blondy är bara några av de världsnamn som har uppträtt på Selams arrangemang de senaste åren.
– Vi håller på att bygga upp en väldigt bra musikscen här i Stockholm. Vi konkurrerar med London och Paris som en av de bästa städerna i Europa för den här musiken. Artisterna vill komma till oss. De står på kö. Alla vill komma till Stockholm nu, säger Teshome Wondimu.
”Intresset har ökat mycket”
För 20 år sedan var det annorlunda. 1997 var Teshome med och grundade Selam Festival i Stockholm. Han hade kommit till Sverige sju år tidigare och tyckte att mycket saknades i utbudet i vår huvudstad.
– På den tiden var det inte så mycket som fanns i Stockholm. Det utbud som fanns gällande den internationella, globala, musiken låg inte i innerstan utan på mindre och dåligt anpassade lokaler utanför stan. Jag kände att det borde finnas mer inne i stan, och ge utbudet till alla dem som ville ha den här musiken.
Mycket har hänt på de 20 år som har gått sedan Selam startade.
– Intresset har ökat mycket. Vi når helt nya grupper nu, musiken finns ju tillgänglig på ett helt annat sätt tack vare internet. Det gör samtidigt att kraven ökar, folk vill ha kvalitativ musik, säger Teshome Wondimu.
Driver en av Etiopiens största festivaler
Men Selam är mer än bara Stockholmsfestivalen. Föreningen
har kontor i Addis Abeba och driver en av Etiopiens största festivaler. De jobbar i ett antal olika länder i Afrika, Latinamerika och Karibien och är numera med och arrangerar en festival i Havanna också.
– I Sverige jobbar vi med att ta hit musiker från de delarna av världen, och när vi är utomlands så försöker vi visa upp och marknadsföra svensk musik, men också jobba med utbildning och bygga upp kompetens. Nu har vi precis varit på Kuba med Linda Pira och Redline-gänget. Tidigare har vi rest runt i Afrika med Timbuktu och i Etiopien med Daniel Lemma, bland annat.
”Publiken vill ha bra musik”
Musikaliskt rör sig Selam över en mängd olika genrer och stilar. Allt från jazz och folkmusik till house, hiphop, salsa, calypso och reggae får rum under föreningens vingar.
– När vi startade Selam pratade alla om världsmusik, men vi använder aldrig det ordet. Det säger ingenting. Global musik säger inte heller någonting egentligen. Det finns så mycket olika musik i världen. Det finns inget som heter ”afrikansk musik”, det skiljer sig ju enormt mellan Sydafrika och Kenya. Vi har den musik vi själva gillar. Kubansk salsa, house, folkmusik från Mali. Det är ointressant vad det kallas. Publiken vill ha bra musik.
En enorm förändring på 20 år
Den stora blandningen av musikstilar speglas även i publiken, som är omöjlig att definiera, enligt Teshome Wondimu.
– Vi har verkligen alla möjliga sorters publik. På vissa av våra event är det kanske mer koncentrerat på ett land, men ofta är det väldigt blandat. På finalen på söndag när Rokia Traoré spelar på Konserthuset kommer det verkligen vara alla olika typer.
Teshome Wondimu menar att det märks mycket att Stockholm har blivit en mer mångkulturell stad under de två decennier som har gått sedan Selam startade.
– Definitivt. Vi har sett en enorm förändring på 20 år. Den första publiken har blivit äldre, men samtidigt tillkommer det hela tiden en ny och yngre publik. Det kommer massor av nya människor till Sverige och vi ser en växande publik. Stockholm är en fantastisk stad med den mångfalden som finns i dag.