BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det är artigt, om att vara i Sverige. Att vara svensk. Eller, det är min uppfattning om vad det är att vara svensk. Konstnärer ställer alltid frågor, och vi har aldrig några svar. Det här verket är annorlunda på så sätt, för det ger ett svar. Det är ett svar, säger Robyn Backen.
Svarta glas blev ljudkonstverk
När hon kom till Rejmyre i början på juli fann hon 30 svarta glas i glasbrukets butik. Hon föll för de munblåsta glasens olikheter, trots att alla såg likadana ut. Idén om ett ljudkonstverk föddes.
– Vad innebär det att vara ett glas? Att se likadan ut, och ändå vara olika? Nu står de uppställda inne i glasbrukets reaavdelning och genom en högtalare i ett av dem berättar de för besökarna om sina tankar och känslor. Ljudet är ganska lågt, ibland bara en viskning som påkallar besökarnas uppmärksamhet, berättar Robyn Backen.
Hon kommer från Australien och har bott i Rejmyre som gästkonstnär under två månader. Inspirationen fann hon i glasen på bruket, och i en gammal lada.
– Jag älskar det, känslan av transparens. Att kunna vara inne och samtidigt ute, i Australien är alla lador uppbyggda av plåt. Här är det så annorlunda, färgen på väggarna är samma som marken på vissa platser där hemma, berättar Robyn Backen.
Hon har tidigare arbetat med textkoder i olika former, som morsekod och förvridna bokstäver. Texten som är utsågad ur plankorna i vad som ska likna fasaden på en äldre lada, rödmålad med falu rödfärg, är endast läsbar ur en viss vinkel, från en särskild punkt och med solen i helt rätt position.
– Den är nyckeln till koden, solen. Utan solen kan vi inte läsa vad som står skrivet i skuggan.
Rejmyre har gett ökad inspiration
Olof Lund från Finspång har hjälpt till att bygga stålramen som verket vilar på. Om några veckor kommer det att plockas ner och bokstäverna ska skeppas till Australien, där kommer de att återvinnas och bilda ett helt nytt konstverk. Bokstäverna ska placeras om och bilda ord på både svenska och engelska. En lampa ska sakta rotera i bakgrunden för att simulera solen och texten ska på så vis flyta över golvet.
– Tror jag, vi får se vad det blir i slutändan. Jag är väldigt exalterad över att komma tillbaka hem och påbörja det nya konstverket, säger Robyn Backen.
Det är just det som den två månader långa vistelsen i Rejmyre har gett henne, en utökad inspiration och en källa till mer skapande, nya synvinklar och idéer.
Organisationen Artlab drivs av Cissi Westerberg och Daniel Peltz. De bjöd in Robyn Backen efter att ha sett hennes konst under en resa i Australien. Genom Artlab bjuder de in konstnärer att bo i Rejmyre under en tid och skapa platsbaserad konst om och utifrån just Rejmyre.
– Det här är inte något som ska stå på en konsthall någonstans. Det här ska upplevas på just den här platsen, berättar Robyn Backen.