BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Tio års kamp för folkhögskola
I tio år har ett antal envisa folkbildare kämpat för att den här dagen skulle komma. Till sist, efter avslag från Folkbildningsrådet sju år i rad om att starta skolan i Höör, gav de upp, eller tänkte om, och ansökte i stället om att starta den i Lund, akademikerstaden som hittills inte har haft någon folkhögskola. Den nya strategin bar frukt, och i våras startade de första kurserna, stadsodling och skogsträdgårdsodling. De kurserna hade förvisso Holma drivit tidigare i samarbete med andra folkhögskolor. Men då har det varit "snålkurser" som Karin Jansson säger. Hon har varit med under hela den trägna kampen och leder stadsodlingskursen.
– Nu har vi mer backup och struktur med en egen skola, vi kan köpa in saker, vi kan betala föreläsare.
– I januari var känslan att nu äntligen är vi en riktig skola, säger rektor Hugo Malm.
– Nu är känslan att vi är en hel skola, säger han och tittar ut mot de nyanställda som visas runt bland odlingarna.
Ett av få krav på en folkhögskola är att den har en allmän kurs, alltså en kurs där de som inte har läst klart grundskolan eller gymnasiet kan läsa in sina ämnen. På måndag startar Holmas första allmänna kurs. Enligt Hugo Malm saknar den motstycke i Sverige.
– Vi har sett under de tio år vi har kämpat för denna skola hur intresset för miljö och odling har ökat. Men det unika med Holma är att de frågorna genomsyrar hela verksamheten, inte bara enstaka kurser.
Det betyder att alla ämnen, utom matematik, kommer att knytas till praktiskt arbete och möten med verkligheten. Hugo Malm tar samhällskunskap som ett exempel.
– De kommer att jobba med befintliga föreningar. Till exempel kanske några kommer att jobba med soppkök för hemlösa – de skördar grönsaker här, tillagar det, bemannar soppköket, jobbar med marknadsföring och att nå ut, och i allt detta samarbetar de med den befintliga föreningen.
Den andra kursen som börjar på måndag, Resilient entreprenörskap, säger kanske mer om vad Holma folkhögskola vill. Men varför har kursen ett så komplicerat namn?
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– För att det är jag som har hittat på det, säger Hugo Malm och ler skojskamset över att ord som resiliens kanske inte attraherar alla som skolan vill nå. Men han ville inte använda ordet "hållbart".
– Hållbarhet har blivit urvattnat, det kan betyda lite vad som helst. Det är samma sak med "grönt" och så kallade "gröna jobb", säger Hugo Malm, som vid sidan om sitt rektorsarbete också kommer att vara lärare på Resilient entreprenörskap.
– Det pratas mycket om hållbarhet i teorin, och det finns många storskaliga lösningar som kallas hållbara, säger Karin Jansson.
– Men vi menar att vi behöver gå tillbaka till småskalighet, där människor är mer delaktiga i processer och beslut.
– Resiliens betyder motståndskraft, säger Hugo Malm.
– För oss handlar det om att samhället ska bygga upp resiliens mot exempelvis klimatförändringar. Men också om att du själv ska bygga upp en motståndskraft. Hur klarar du dig eller din verksamhet om oljan sinar eller om du blir sjuk?
Platser kvar på kurserna
Här sätter kursen Resilient entreprenörskap fingret på något som många kämpar med: att arbeta med något som gör världen bättre och samtidigt klara sig på en osäker arbetsmarknad, med växande antal egenföretagare. Ändå är de 20 platserna på Resilient entreprenörskap och de 40 på den allmänna kursen inte fyllda, bara dagar innan kursstart.
– Det har varit svårare att nå ut än jag trodde, säger Hugo Malm.
– Men det handlar också om att det var klart först innan sommaren hur det skulle bli med kurserna i höst. Vi är så nya.
Resilient kaffedrickande
Eleverna på stadsodlingskursen har dukat upp en vacker buffé bestående av maten de har odlat under våren och sommaren. Längs ett rustikt trälångbord sitter hemtama elever och kanske något nervösa nya lärare och lär trevande känna varandra.
Stadsodlingsläraren Nils Lindblad halvligger framstupa och blåser igång en eld några meter bort. Även om Holma vill visa att de är unika, är en del precis som vanligt. Nils Lindblad placerar ett kärl med vatten ovanpå elden.
– Jag kom på att vi har lärare här så vi måste sätta igång kaffet!