En traditionell stadsvandring mellan universitetet, slottet och Stora torget, men med helt andra berättelser än dem vi brukar få ta del av. Så skulle man kunna beskriva den vandring som Centrum för genusvetenskap håller kring internationella kvinnodagen. Exakt vad som kommer att tas upp är fortfarande lite hemligt, men samlingen kring Geijerstatyn nedanför universitetshuset ger en hint. Den föreställer Erik Gustav Geijer, uppställd på en piedestal, och med en kvinna sittandes med en bok långt nedanför skalden och professorn, och har under lång tid skapat diskussion och även varit föremål för olika former av feministisk aktivism.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det handlar ju om att statyn ser ut som den gör, men också hur det har inspirerat aktivister.
– Den står ju också utanför universitetshuset och vi kommer att prata mycket om kvinnors villkor historiskt inom akademin och deras rättigheter där, säger Maja Bodin, doktorand i reproduktiv hälsa.
Inspiration från Tyskland
Hon fick idén till den feminsitiska stadsvandringen under en sommarkurs som hon läste i Göttingen i Tyskland.
– Då gick jag på en feministisk stadsvandring. Den var väldigt intressant och jag blev inspirerad. Jag hade inte hört talas om att Uppsala hade något liknande.
Sagt och gjort. När Maja Bodin kom tillbaka till jobbet på Centrum för genusvetenskap på Uppsala universitet tog hon upp frågan på ett personalmöte och en grupp började göra research och mejsla ut vad som kunde ingå. En reklamfilm om staden från Destination Uppsala där nästan bara män presenterades eldade under övertygelsen om hur viktigt det är att lyfta fram flera perspektiv på staden. Att vandringen skulle vara gratis och tillgänglig även för personer med funktionsnedsättning var en viktig utgångspunkt.
– Det har hållits kvinnohistoriska stadsvandringar tidigare, men det var ungefär tio år sedan senast, säger Maja Bodin.
Att bestämma vad som skulle ingå har varit svårast, och Maja Bodin betonar att stadsvandringen fortfarande är under utarbetande.
– Vi välkomnar alla som vill att höra av sig med anekdoter och berättelser på temat, så att vi får mer material att arbeta med.
Vill belysa stadsmiljön
Just nu handlar vandringen både om att belysa kvinnor i Uppsala som har gjort viktiga insatser, men också de många exempel på feministisk gräsrotsaktivism som har ägt rum genom tiderna. Dessutom vill stadsvandringens ciceroner belysa själva stadsmiljön.
– Jag har till exempel tittat mycket på den offentliga konsten som finns på gator, torg och institutioner. Ett tydligt drag är att det är manliga konstnärer som står bakom verken i de flesta fall. Bara cirka 30 procent av konstnärerna är kvinnor, säger Maja Bodin.
Stadsvandringen hålls den 8 mars klockan 16.30.