BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Publiken ansåg nog att Alfred Jarry bajsade på all fin teater, säger Erik Holmström.
För Far och Mor Ubu är vedervärdiga människor. De har de flesta dåliga egenskaper som en människa kan ha. De är elaka, maktlystna, giriga, egoistiska och dumma. Rent av onda.
– Fast onda tycker jag inte att de är. De är två omogna, förvuxna barn. De drivs av lust! De vill bara ha roligt och leva ett bekymmerslöst liv. Men ser inte vilka konsekvenser deras handlingar får för andra, säger Hanna Lekander som spelar Mor Ubu.
Sällan spelad
Det är Mor Ubu som kläcker idén att de ska döda Polens kung. Sagt och gjort, de slår helt sonika ihjäl kungen. Far Ubu tar över tronen och blir envåldshärskare.
– Han stoppar undan alla problem i ett hål. Eller tja, han dödar rätt många, säger Hans Christian Thulin som spelar Far Ubu.
Men deras regim faller. Och det är här som Den fjättrade Ubu tar vid. Det är en sällan spelad pjäs som aldrig sattes upp under Alfred Jarrys livstid. Far och Mor Ubu har lämnat Polen och befinner sig i sitt hemland Frankrike. Och där får Far Ubu en briljant idé, de ska bli slavar.
– Hans mål är att de ska bli slavar som hamnar i fängelse. För då får de allt serverat. Gratis mat och husrum och de slipper att fatta beslut, berättar Hanna Lekander.
Paret Ubu går in för sin nya uppgift med samma ohejdbara barnsliga entusiasm som de tog makten över Polen med.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Mor Ubu bestämmer sig för att bli den bästa slaven. Men hon misslyckas så klart. Bland annat tjänar de folk som inte alls vill ha slavar, fortsätter Hanna Lekander.
Erik Holmström säger att Den fjättrade Ubu påminner honom en del om dagens Sverige.
– Den utspelar sig i frihetens land. Alla har valfrihet och ska själva bestämma precis allt. Men till slut blir alla dessa val något av en boja. Det blir även kontraproduktivt. Till exempel springer militärerna när befälet säger halt bara för att demonstrera sin valfrihet.
Ingen sensmoral
Mord, dikatur och slaveri. Men även om Ubu handlar om tunga ämnen är det en komisk pjäs som präglas av lekfullhet. Musik spelar en stor roll.
– Det blir musikallåtar och kända hits som folk känner igen, säger Erik Holmström.
Föreställningen har många scener och håller ett högt tempo. Skådespelarna spelar flera olika roller var. Och de överspelar en del för att förstärka den komiska effekten. Hans Christian Thulin avslöjar att han har börjat träna crossfit för att orka.
– Efter de första repetitionerna var jag en blöt fläck. Så jag var tvungen.
De tunga ämnena innebär inte heller att publiken får någon sensmoral skriven på näsan. Paret Ubu tar ingen lärdom av alla misslyckande.
– De drabbas inte av någon större eftertänksamhet i alla fall utan de kör sitt race. Drivna av lusten att ha kul, säger Hanna Lekander.