”Mordet vid Stjärnesand” är från början en bok skriven av Boxholmsförfattaren Johan Birath och som Johan Pettersson nu har omvandlat till musikal. Historien utspelar sig i början av 1800-talet och bygger på en sann berättelse om en piga vid Stjärnesand säteri utanför Malexander.
– Det handlar om Anders och Katarina som träffas när de arbetar tillsammans en sommar. För Anders är romansen mest en sommarflört, men Katarina ser framför sig ett liv tillsammans, berättar Johan Pettersson när ETC Norrköping träffar honom och artisten Louice Ottosson på ett fik i stan.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Arbete på olika platser
Under hösten tar de tu arbete på olika platser. Anders träffar en annan piga, Anna. Men Katarina har inte glömt honom och dessutom är hon gravid. Och det är nu det verkliga dramat börjar.
– Konflikterna infekteras mer och mer och slutar med … Ska jag berätta det? undrar Johan Pettersson.
Nej, vi låter det vara hemligt vem det är som bringas om livet. Det är ju trots allt ändå vägen dit som är det intressanta. Däremot kan vi avslöja att slutet på historien även i verkligheten fick en rättegång som följd.
– Jag har läst rättegångsprotokollet så jag vet hur vittnesmålen gick till och hur de inblandade tänkte och så vidare. Och det finns repliker i musikalen som är så som de faktiskt sade, berättar Johan Pettersson.
– Just det tycker jag är en extra tyngd; att den här historien har skett på riktigt. Att personerna vi spelar faktiskt har funnits. Det är kittlande att vi ska berätta deras story och det är häftigt med en urpremiär också, säger Louice Ottosson, som spelar Katarina.
Språket och formuleringarna i dialogen är något som Johan Pettersson har jobbat mycket med i manusarbetet. Han har försökt att tänka in både tiden och platsen där dramat utspelas såväl som dialekten i området.
– Det förekommer både ”vanligt folk” och baroner och annat högre statusfolk i berättelsen, så vissa pratar mer dialektalt, medan andra pratar mera högtravande. Som till exempel i rättegångsscenerna, säger han.
Att få till det dialektala tycker Louice Ottosson har varit en utmaning.
– I min utbildning till musikalartist har jag skalat bort dialekten, berättar Louice Ottosson, som från början kommer från Valdemarsvik.
Musiken i musikalen har Johan Pettersson skrivit, men i uppsättningen förekommer även befintlig musik och ett skillingtryck som skrevs i samband med det verkliga dramat.
Östgötska artister
I ensemblen återfinns en blandning av östgötska artister och amatörer som Olle Petersson, Jenny Sifvenius och Uffe Holmertz. Totalt medverkar omkring 35 personer, musiker och kringarbete inräknat. Alla ställer upp ideellt.
– Musikalen sätts upp i Boxholms Folkets park andra helgen i augusti. Jag skulle gärna vilja sätta upp musikalen även i Norrköping, men det är dåligt med scener för en så stor uppsättning här, säger Johan Pettersson.