När: 8 februari
Var: Pustervik
Förbjuden ingång
Mattias Nordkvist gestaltar författaren Victoria Benedictsson i en bearbetning av dennes dagböcker.
– Man kan säga att det är en slags form där jag som manlig skådespelare försöker ta mig in i hennes tankevärld och förstå den, förklarade Nordkvist när ETC Göteborg träffade honom.
Benedictsson kämpade mot föråldrade strukturer i 1880-talets litteraturvärld. ”Förbjuden ingång” är skapad av Nordkvist ihop med regissören Anna Pettersson, konstnärlig ledare för Strindbergs intima teater i Stockholm.
När: 22 januari - 2 mars
Var: Göteborgs stadsteater
Robyn
Robyn behöver väl knappast någon större presentation. Som tips är det här inte mycket värt då de två sverigespelningarna (spelar i Malmö med) sålde slut på endast två minuter. Men, det kan ju vara kul att veta varför färjorna över till Hisingen är så fulla...
När: 9 februari
Var: Gothenburg Film Studios
Bob hund
Utställningen Human Nature på Världskulturmuseet invigs med självaste Bob hund på scen. Här samspelar de med återbrukade filmklipp ur filmprojektet Patterns and Registrations – en film skapad av den prisbelönta duon Jesper Kurlandsky och Fredrik Wenzel.
När: 8 februari
Var: Världskulturmuseet
Marvel – Superheroes
Varannan film som går upp på bio ny för tiden tycks vara sprungen ur Marvels universum. En gång i tiden var det universumet helt i pappersform med klassiska serietidningar. I år är det 80 år sedan den första Marvel comics släpptes, och även det första året utan Stan Lee som gick bort i fjol. Innan dess kurerade han en sista samling med verk där han har valt ut några av sina mest älskade serietidningsomslag.
När: 1–20 februari
Var: Miva Fine Art Gallery
Phoebe Boswell - Here
Soloutställning på Göteborgs Konsthall med den kenyansk-brittiska konstnären Phoebe Boswell. Boswell är mest känd för att kombinera traditionella teckningar med digital teknik för att skapa kraftfulla bilder, animationer och interaktiva, storskaliga installationer.
När: 2 februari–14 april
Var: Göteborgs konsthall
Nationalsången
En monolog på Folkteatern om klass och en fars kamp för sitt barn, och barnets rätt till ett rättvist samhälle och ett likvärdigt liv. Manuset är skrivet av Augustprisnominerade Eija Hetekivi Olsson. Den enda rollen spelas av Zardasht Rad. Nationalsången hade ursprungligen premiär på Teatern under bron i Stockholm 2018.
När: 8–9 februari
Var: Folkteatern
Bagage
En romantisk komedi på teaterscen när Annika Andersson återigen gästar Lisebergsteatern. Den här gången har hon med sig Gustaf Hammarsten som andra huvudroll, samt Emma Peters och Robin Stegmar som sidekicks. Grundhandlingen rör ett förväxlat bagage på flygplatsen och i och med det ett möte mellan två rätt skilda personer. Vågar vi gissa att tycke uppstår någonstans längst vägen?
När: 1 februari–2 mars
Var: Lisebergsteatern
It takes a fool to remain sane
Den, enligt egen utsago, tidigare utpräglade antinostalgikern Ola Salo blickar, nostalgiskt, tillbaka på framförallt The Ark-tiden i sin soloshow på Rondo.
– Jag har blivit väldigt ödmjuk inför det faktum att jag fick så stort utrymme under de där åren – och att vår musik lever kvar, berättade han när ETC träffade honom innan premiären.
Showen beskrivs som en extravagant helkväll med den flamboyanta, spensliga prästsonen från Rottne. För manus står Henrik Schyffert. Regi av Edward af Sillén.
När: 24 januari–27 april
Var: Rondo
Stefan Andersson – Flygblad över Berlin
Stefan Andersson har gjort en grej av att släppa konceptplattor följt av shower på samma koncept. Och det har fallit mer än väl ut. Elva somrar med slutsålda ”Marstrandsfånge no 90 Kleist” på Carlstens fästning på Marstrand. ”Skeppsråttan”, ”Teaterkungen” och ”Made in China” har alla blivit publika succéer. Den här gången har Andersson tagit sig an andra världskriget med skivan och showen ”Flygblad över Berlin”.
När: 11 januari–13 april
Var: Kajskjul 8
Varför inte!
Nyskriven föreställning för barn av Teater Sesam. Pjäsen ställer frågor kring hur det är att vara annorlunda på en plats där alla tänker likadant, gör likadant och ser likadana ut. Hur beter sig en grupp som ser dig som annorlunda och främmande? Måste man bli precis likadan som alla andra för att bli accepterad? ”Varför Inte” riktar sig till alla från två år och upp, och blandar skådespeleri, skuggspel och rörelse i en historia om vår mänsklighet, empati och ödmjukhet.
När: 22 januari–16 februari
Var: Teater Sesam
Popkonst
Miva Gallery bjuder in till en samlingsutställning med popkonst från bland annat Bob Dylan, Robert Bailey och andra världsnamn.
När: 8–25 januari
Var: Miva fine art gallery
Fanny och Alexander
Regissör Eva Bergman tar sig för första gången an något av pappa Ingmars verk. Som vanligt i Eva Bergmans pjäser sätts musiken i främsta rummet. Här har syskonen Fanny och Alexander, Biskop Edvard Vergérus och de andra istället flyttats fram till jazzens 30-tal. I rollerna bland andra Mia Höglund-Melin, Jakob Eklund, Ulla Skoog och Carina Boberg.
När: 14 december–2 mars 2019
Var: Stadsteatern
Vad vi pratar om när vi pratar om ekonomi
En helt vanlig clownföreställning om världsekonomin för barn från 12 år. Inga konstigheter. Pjäsen bygger på boken ”Talking to my daughter about the economy” av Yanis Varoufakis och regisseras av Anja Suda. En iscensatt odyssé genom mänsklighetens ekonomiska historia, och ett tillgängliggörande av det diffusa begrepp som vi ofta överlämnar åt ekonomerna
När: 7 december–24 april 2019
Var: Backa teater
Kabaret Jaguar med Ika Nord
Oklart om skelettet Åke är med, men det blir i alla fall färgglad kabaret med dans, mim och musik när Ika Nord gör gemensam sak med Teater Jaguar.
När: 8 december–22 februari 2019
Var: Teater Jaguar
Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle
Fotografen och författaren Jens S Jensens skildringar av livet i Hammarkullen och arbetet på Volvofabriken i Torslanda brukar räknas till de allra viktigaste bidragen till dokumentärfotografiet i Sverige. I Statsmuseets utställning visas tvåhundra av Jensens fotografier från 70-talet tillsammans med nya bilder och berättelser. Jensen avled 2015 men vann internationellt erkännande för sina skildringar av livet och vardagen i Hammarkullen, som han dokumenterade i fyra decennier.
När: 24 november–22 september 2019
Var: Göteborgs stadsmuseum
Polsk modernism på konstmuseet
Mloda polska översätts till ”unga Polen” och är namnet på en riktning inom den polska konsten från tiden att Polen delades 1795 till enandet 1918. Ett 60-tal verk av konstnärer som Olga Boznanska, Józef Chelmonski, Jacek Malczewski, Józef Mehoffer, Edward Okun, Wojciech Weiss, Witold Wojtkiewicz, och Stanislaw Wyspianski ställs ut och de flesta verken är målningar i stora format.
När: 27 oktober-–19 mars
Var: Göteborgs konstmuseum
Ringaren i Notre Dame
Musikalversionen av Ringaren i Notre Dame lägger sig någonstans mellan Disneyfilmen och Victor Hugos roman, med lutning åt Disney. Något mörkare än sin tecknade dito, men samtidigt glädjefylld och fantasieggande. Den är från början skapad av ett Oscar-belönat team med textförfattare och kompositörer från diverse Disneyfilmer, men bearbetad och regisserad här av Thomas Agerholm. I rollerna som Quasimodo och Esmeralda syns Martin Redhe Nord och Marsha Songcome, båda utbildade i Göteborg.
När: 20 september 2018–6 april 2019
Var: Göteborgsoperan