Mohammed Anwar Ryback och Rawa Farok Mohamed Ali, mer kända som hiphopduon Mohammed Ali, har gjort sig kända som duon som nästan uteslutande har hyllats för sin sanningsenliga och för många igenkännande hiphop. 2009 släppte de gratisalbumet Processen som de fick en P3-guldnominering för. Debutalbumet Vi, som utkom 2011, överöstes med hyllade recensioner och fans i extas. Inget tyder på att aktuella EP:n 50 länder inte kommer få ett lika varmt mottagande av kritikerkåren.
Vad betyder hyllningarna?
– Det är klart man bli smickrad när någon talar gott om ens verk, det är ändå något man har lagt ner blod, svett och tårar i, säger Mohammed.
– De här recensenterna har en pondus, men de har inte samma trovärdighet som de hade för tio år sedan. För min del kan jag lika gärna läsa en kommentar från en anonym bloggare.
Duon menar att recensenterna lyssnar på musiken med jobböron, utan att ta till sig det egentliga budskapet. Något som kan bero på att budskapet inte alltid nås ut till de som har en annan verklighetsuppfattning än den duon generellt riktar sig till.
– Allt vi skriver kommer från våra egna liv, från sådant vi själva har upplevt, säger Ali.
Titelspåret på albumet beskriver duon som en bearbetningsprocess. De beskriver hur de själva, och många med dem, ses som invandrare i Sverige men som svenska utomlands. ”Vart är jag hemma när jag kallas främling i mitt hemland?” är en av frågorna de ställer sig i låten.
– När man växer upp känner man sig lite rotlös, speciellt för mig som kurd. Vi har, rent politiskt, inte ens ett land. Att sedan komma till Sverige, där jag inte ses som svensk och åka tillbaka till mitt hemland där jag ses som en främling var väldigt problematiskt när jag var yngre, man vill ju tillhöra något, berättar Ali.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.
Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.