En tweet från Jörgen Huitfeldt, chefredaktör på Kvartal, skapade stor uppståndelse förra veckan.
Sitter vid ett stort fönster och äter pizza med dottern. Två bord bort en man med mjukisbyxor och lite attityd. Kommer på mig själv med att tänka att vi sitter illa till om någon skulle vara ute efter honom. Risken är så liten att den närmar sig noll. Men att tanken dyker upp…
August 7, 2021Hanif Bali (M) var inte sen med att dra tanken ett, eller flera, snäpp längre och sen var mjukisbyxedrevet igång. Igen.
– Det man kan börja med att säja är att de bilder som finns på kriminella, exempelvis från Vårbynätverket, visar att de inte använder mjukisbyxor. De har snarare svala slitna jeans och så kallade track pants. Med god vilja skulle folk kunna se dem som mjukisbyxor, säger Kristofer Andersson, kulturjournalist och modeorakel.
Han menar att mjukisbyxan inte är ett särskilt framträdande plagg inom förorten. Att modet inte är stort inom svensk hiphop eller ens inom ungdomskulturen överhuvudtaget. Eller att det syns i förundersökningsprotokoll.
Vad är det då som mjukisbyxan gör med folk och känslorna?
– Det mjukisbyxan faktiskt gör med oss är att det är ett fantasiplagg, som konservativa smörjer på icke-vita kriminella invandrare. Om jag ska killgissa – Jörgen Huitfeldt, Ivar Arpi eller Hanif Bali skulle aldrig vilja ses offentligt i mjukisbyxor, i den nykonservatismiska eran de befinner sig i. Då blir mjukisbyxan motsatsen till det man själv kan tänka sig att bära. Det är inte bara ett plagg. Det är allt som inte är chinosbyxor med ankstjärt eller boot cut-jeans, och som här symboliserar ett slött antisocialt dominansbeteende.
Enligt Kristofer Andersson förvandlats mjukisbyxan till ett kodspråk, där användaren av mjukisbyxan alltid är invandrare. Det finns många variationer på ordet eftersom det inte handlar om själva plagget utan om bäraren – mörkhyade invandrare eller mörkhyade med invandrarbakgrund.
– Det här språkexperimentet köper vi. Jag förstår vilka Bali menar när han skriver exempelvis Adidasriddare. Det är det som de här fräcka Twitterorden egentligen syftar till.
”Älskar mjukisbyxor”
Han menar att man kan välja att läsa Jörgen Huitfeldts ord snällt, som i att han beskriver en ungdomskultur som han själv inte förstår och att han försöker erkänna att han är en slav under sina egna fördomar.
– Så kan man läsa det. Problemet är att man inte gör det och jag tror inte att det är riktigt så han menar heller. Huitfeldt tänker ju knappast själv att han syftar på någon annan än en människa med invandrarbakgrund.
Mjukisbyx-etiketten har också använts i andra sammanhang. Vid stormningen av Capitolium twittrade Ivar Arpi om arga unga killar i mjukisbyxor. Då var det kodord för en vit white-trash-Trumpanhängare-persona, enligt Kristofer Andersson.
– Mjukisbyxan representerar den personen vi inte vill vara. Eller, inte för mig. Jag älskar mjukisbyxan.
— Jörgen Huitfeldt (@JHuitfeldt)