Inte heller flickor under 16 år ska få visa märkenas modekläder i pressen.
– Jag är lättad. Nu stängs modetjejerna inte in gamla diktat om supersmala kroppar, kommenterar Hélène Bidard, kommunpolitiker för vänsterpartiet Front de Gauche i Paris och som arbetar för jämlikhet mellan kvinnor och män.
”Handlar om hälsa”
Jättar som Gucci, Louis Vuitton, Dior, Yves Saint Laurent och Stella McCartney med flera, anpassar sig därmed till den så kallade mannekänglagen som genomdrevs av den franska socialistregeringen innan sommaren.
– Nu när modehusen ställer upp i kampen mot anorexi, kan det bli lättare att sprida en bättre självbild och kroppsuppfattning hos kvinnor. Detta är mycket viktigt, för det handlar om flickornas och pojkarnas hälsa, säger hon.
Mannekänglagen betyder att flickor för att få tillträde till catwalken måste visa upp läkarintyg om att de inte lider av ätstörningar.
Om en arbetsgivare bryter mot lagen kan det bli böter på upp till 75 000 euro, motsvarande drygt 700 000 kronor, och upp till sex månaders fängelse.
I Paris är det även förbjudet med reklambilder som sprider ett anorexiskt kroppsideal.
”32 är på tok för litet”
– Vi vill vara goda föregångare för alla modeproducenter över hela världen. Det är därför vi nu slår hårt och snabbt, förklarar François-Henri Pinault till franska Huffington Post.
Han är chef för internationella bolaget Kering som specialiserar sig på handel och lyxvaror.
Lyxmärkena kommer att begära att modeagenturerna enbart föreslår dem modeller med minsta storlek 34 för kvinnor och 44 för män.
– En hel del saker har missbrukats inom modevärlden under årens lopp. Storlek 32 är på tok för litet och syns aldrig på kvinnor på gatan. Så det som sker nu är rätt beslut, säger Antoine Arnault, chef på LVMH som bland annat äger Louis Vuitton, till nyhetsbyrån AFP.
14-åring väckte raseri
Polemiken i frågan tog fart på allvar 2015 när Dior lät blott 14-åriga mannekängen Sofia Mechetner öppna sina modevisningar.
I vintras rasade många när modemärket Yves Saint Laurent smyckade sina butiker med reklambilder på en otroligt mager och lättklädd kvinna som lutade sig över en stol i underdånig kroppsställning. Enligt modemärket symboliserade bilderna konstnärlighet.
Bilderna utlöste stora protester och fick medlemmarna i feministorganisationen Les Effrontées att storma märkets butik i Saint-Germain kvarteret i Paris.
– Man måste våga ta risker om man vill slåss mot orättvisor som när kvinnor utnyttjas i reklam- och modevärlden, säger Fatima Ben-Omar i Les Effrontées.
När protesterna fortsatte rasa i sociala medier tvingades YSL ta bort sina bilder.
– Det som är fantastiskt i denna frågan är att politiker både till vänster och höger arbetar gemensamt för att nå resultat, förklarar Hélène Bidard som själv arbetar inom vänstern.
Hennes arbete på lokal nivå har lett till nära samarbete med flera högerpolitiker.
– Trots olika partitillhörighet är vi alla totalt eniga i den här frågan.
Det återstår mycket att göra för att förbättra kvinnors självbild, betonar hon.
– Ett stort problem i Paris och i Frankrike, inte bara i modevärlden utan även inom företagsvärlden, är fettfobi. En kvinna med några extra kilon på kroppen, blir ofta totalt utslagen ur det franska samhället. Det är en orättvisa vi måste få bort, säger Hélène Bidard med en suck.