BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Jag tycker alltid att människors vardag är mer spännande. Den är mest betydelsefull men ändå det som media ägnar minst tid åt, säger han.
Han tänkte att människornas mobiltelefoner måste vara fulla av berättelser och bestämde sig för att skapa en utställning utifrån asylsökande personers foton. Tillsammans med tolken Zainab Witwit började han besöka olika flyktingförläggningar.
– Många ville dela med sig av sina bilder och historier så jag har fått höra många kärlekshistorier men också mycket hemskheter, säger han.
Vill inte prata om flykten
En av de medverkande är sjukhusteknikern Julia Wazaifi som kom till Sverige från Syrien för ett drygt år sedan. Hon bor hos en äldre kvinna på Gotland och när hon hörde talas om projektet ville hon gärna vara med så länge hon slapp prata om sin svåra resa genom Europa.
– I stället berättade jag om hur mitt liv såg ut innan kriget och visade foton från min hemstad. De bästa bilderna är från gatorna där jag brukade leka som barn, säger hon.
Hon gillar idén att låta människor berätta utifrån foton. När hon kom till Sverige frågade alla henne om resan hit men få undrade om hur hon levde innan.
– Då ser man mig bara som en flykting och förstår inte hur jag var som människa innan, säger hon.
Både trams och förstörda hem
Henrik Teleman var tidigare konstnärlig ledare på Virserums Konsthall i Småland. Där gjorde han bland annat utställningen Familjebilder som bestod av foton inskickade av allmänheten. Många delade med av bilder från examensfester och Medelhavssemestrar men fotona föreställde aldrig en gråtande mamma eller en pappa som precis blivit av med jobbet. Det är det trivsamma man dokumenterar.
– De här människorna visar också glada bilder när de tramsar och gör grimaser. Men de har även foton på förstörda hem och stora flyktingläger, säger Henrik Teleman.
Utställningen heter I telefonen finns hela människan. Varje besök på en flyktingförläggning resulterar i en lokal utställning och hittills har projektet ställts ut i Färjestaden, Lammhult och Skutskär. På lördag invigs en ny utställning i Nora. Till sommaren ska de lokala utställningarna sammanfogas till en enda stor vandringsutställning med över 500 bilder som invigs i Växjö i juni.
Henrik Teleman hoppas att utställningen ska göra människor till lite bättre personer.
– Jag vill att folk ska bli klokare och känna lite mer. Kanske kan utställningen inspirera några till att bli mer generösa och solidariska.