– Det började med boken som kom till lite på allmän begäran. Många av mina låtar används på olika högtidsstunder, som bröllop och begravningar. Och de texter och noter som ligger uppe på nätet är inte alltid rätt återgivna, säger Emil Jensen över en fika på Södermalm i Stockholm, där den forne skåningen sedan en tid tillbaka bor på heltid.
Eftersom han hunnit hålla på i tio år och har släppt fem album kände han att det var naturligt att i samma veva även släppa en samlingsskiva. Men för Emil Jensen har det alltid varit viktigare att nå in än att nå ut och därför kan vi inte räkna med någon skiva full av radiohits.
– Vi har rent av valt bort ett par singlar som legat på P3:s rotationslista. Jag har valt ut de låtar som jag förstått betyder mest för min publik, och de jag själv tycker är starkast. För mig har musik alltid fungerat som en låtsaskompis som hjälpt en genom svårare tider, men också förälskelser förstås. När jag nu förstått att min musik har den funktionen för andra känns det underbart att kunna betala tillbaka lite av det och sluta den cirkeln, säger han.
Saknade kontakten med publiken
Pysselsidorna kom med eftersom Emil Jensen inte ville ge ut en vräkig ”coffee table”-bok, utan snarare en funktionell och rolig bruksbok.
– Det finns med ett personlighetstest: ”Hummer eller hummus”, ”Mina vänner” och horoskop – och även en del av mina krönikor efter alla år på ETC. Novellerna plockade jag ur ett ständigt pågående projekt jag har, att regelbundet skriva saker som egentligen inte är tänkta ska se dagens ljus., säger Emil Jensen.
De som sett Emil Jensen live vet att mellansnack ges lika mycket utrymme som låtarna och att konserterna snarare är att betrakta som föreställningar. Det som började som ett utrymme för texter som blivit över har vuxit till Emil Jensens egna konstform, där utrymmet mellan låtarna utnyttjas på ett speciellt sätt. Det kan handla om allt från rena stå upp-nummer, till diktläsning eller tragiska monologer.
– Det var något jag själv saknade på konserter, det kommunikativa med publiken. Mellansnacket är ett oexpolaterat forum som oftast förbises. Jag har haft konserter när jag inte hunnit spela mer än tre låtar på en timme! säger han.
Hoppet behövs
Slående med Emil Jensens konstnärliga uttryck är hans närhet och mjukhet, trots att han såväl i låtar som mellansnack agiterar politiskt för jämställdhet, hållbarhet och mänskliga rättigheter. Emil Jensen, som bland annat varit aktiv i organisationen Ingen människa är illegal, menar att inget motsattsförhållande behöver råda mellan engagemang och ett mjukare uttryck.
– Det är ingen strategi, utan en konsekvens av vem jag är. Men under det mjuka uttrycket kan finnas tydliga, hårda, till och med vassa iakttagelser. För mig är nog det mjuka ett sätt att kommunicera svåra saker. Kanske är det också lättare att ta emot budskapet på det sättet. Jag har märkt att folk brukar vara glada och upprymda när de går från mina föreställningar, även om det handlat om ond bråd död och mänskliga katastrofer. Jag tror det handlar om att jag inte ger mig förrän jag lyckas krama fram nåt ljust och hoppfullt ur det mörka, säger han.
Mikael Wiehe har till och med skrivit en text med titeln: Jag vill se Emil Jensen arg, gulögd som en galen varg. Men Emil Jensen menar att mjukheten och hoppet behövs för att folk ska orka ta till sig allvaret, och inte ducka för det svåra.
– Sedan får det ju såklart inte bli glättigt för den saken skull. Man får inte ha för bråttom upp i ljuset. Ibland måste man ner i botten, och någon meter till där under. När jag talar om död och saknad säger ofta folk att de saknar det allvaret. Att tala om någon är också är också ett sätt att hålla dem vid liv, säger Emil Jensen vars syster gick bort till följd av cancer för fyra år sedan.
Saknaden efter systern
När han nåddes av beskedet skrev han på en föreställning om miljö och hållbarhet. I stället blev det en föreställning och en och halv skiva om systern, sorgen och saknaden.
– Jag måste skriva om det som känns angeläget. Det kan röra sig om en fiktiv absurd historia eller politiska inslag, oavsett vilket så är det viktigaste att allt jag gör måste kännas angeläget och bottna i mig eller mitt engagemang, säger Emil Jensen, och poängterar att han inte är en tillbakablickande person. Samlingsskivan är därför mer av en trampolin in i nästa projekt. Boken innehåller två helt nya låttexter och samlingsskivan det nya spåret ”Saknar du mig?”