Vad är din vision för konsten i solparken?
– Konsten passar i ETC Solpark eftersom den är ett ställe för överlevnad, experiment i arkitektur och odling och naturligtvis elproduktion med solceller. Min vision är att kunna skapa en förvirring hos betraktaren om vad som är konst och vad som är teknik respektive odling. Konsten kan tillföra en dimension av eftertanke och svindel. Det innebär att vi kan få till ett samtal med en ny publik. Besökare som kanske är nyfikna på solceller, biokol och tomatplantor ska kunna överraskas. Det ska inte vara svårare att få en konstupplevelse än att köpa spikar på en byggmarknad. Det finns också en plan att utveckla sommarutställningarna på Solkullen till en stor konsthall på över tusen kvadratmeter. Men vi är inte där ännu. Det viktiga nu är att göra Solparken till en plats för process och experiment.
Hur väl fångar svensk samtidskonst klimatfrågan?
– Bigert & Bergström är ett exempel på svenska samtida konstnärer som tidigt började arbeta med klimatfrågor i sin konst. Det är därför de är med i sommarens utställning. Det finns många andra exempel på konst som blandar överlevnadsfrågor med aktivism. Malin Arnells och Åsa Elzéns projekt ”Skogen kallar” är ett bra exempel. Där har en bit skog arrenderats på 100 år och skyddas under tiden från rovdrift. Så svaret på din fråga är att svensk samtidskonst fångar frågan bra. Konstnärer är ofta tidiga på att ta upp viktiga saker. I Siri Derkerts monumentala utsmyckning i Östermalmstorgs tunnelbanestation finns starka budskap i miljöfrågan. Hennes verk skapades för 60 år sedan!
Och – måste alla utställningar i Solparkens konsthall beröra klimatfrågor?
– Nej. Jag vill göra en historisk koppling till en utställning på Moderna Museet 1976. Den hette Ararat och handlade om experiment i teknik, arkitektur, undervisning, konst och överlevnad. En vision är att visa konst i Ararats anda i Solparken – om vi ser Ararat som överlevnadens berg där Noa enligt myten landade med arken. Ledord för konst i Solparken är experiment, överlevnad, processer, pedagogik, sociala experiment, idébaserad konst och materialitet. Ett av projekten vi arbetar med heter Lerlabbet – ett kollektivt processarbete som innehåller alla nyanser av klibbighet, ett projekt där konsthantverk möter samtidskonst och arkitektur.