Tittarna får bland annat möta Pa Modou Badjie från Panetoz i Jordbro, skådespelaren Evin Ahmad från bland annat Ett öga rött i Akalla och designern Samir Alj Fäldt i Skärholmen.
Doreen Månsson, som själv har bott i ett miljonprogramsområde under många år, tar med Dagens ETC till stallet i Fornboda utanför Sollentuna där hon ridtränar inför Barnkanalens realityserie Stjärnhoppningen.
Initiativet till Doreen kommer hem är taget av Clara Mannheimer och Björn Östlund, som vill uppmärksamma att miljonprogrammen fyller 50 år. Doreen Månsson säger att hon först var lite misstänksam mot programidén och ville veta vad syftet med serien var.
– Jag har själv bott länge i ett miljonprogram och vet hur medierapporteringen brukar se ut från de här områdena. Människor tvingas bli sin adress. Nästan alla medier rapporterar bara om Husby när det pågår ett upplopp, aldrig annars. De skriver aldrig om allt det positiva som faktiskt också händer där, säger hon.
”Ett speciellt slags boende”
I serien delar kulturpersonligheterna med sig av sina liv, sin uppväxt och sin konst och vi får se hur deras verk uppförs i miljonprogrammet. Doreen Månsson menar att vår uppväxtmiljö alltid påverkar vilka vi blir som människor och hur vi uttrycker oss.
– Miljonprogrammen är ett väldigt speciellt slags boende. Områdena är byggda för att främja det sociala, med många mötesplatser mellan husen för umgänge. Många människor bor väldigt nära varandra. Det gör såklart något med ens referensramar, säger hon.
Den solidaritet som finns på Malmvägen (ett miljonprogram i Sollentuna) har varit helt avgörande för Doreen Månssons SVT-karriär, menar hon själv.
– Man hjälps åt. Om jag varit tvungen att jobba över någon dag har jag alltid kunnat ringa till grannen och frågat om inte barnen kan få komma hem till henne efter fritids. Sedan när jag kommer hem står hon på balkongen och ropar att jag kan komma upp till dem och äta. Det är fint, säger Doreen Månsson.
Men hon poängterar att programserien inte handlar om miljonprogrammet eller förorten i sig, utan om de sex konstnärerna, deras verk och relation till områdena.
– Det här är sex riktigt tunga konstnärer, var och en för sig. Jag har jobbat hela sommaren nu, vilket jag lätt hade kunnat bli gnällig över, men det har varit så sjukt roligt. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna bli intresserad av något som keramik, men Eva Jonssons konst har verkligen berört mig. Hon gjorde en miniatyr i porslin av sitt bostadsområde i Biskopsgården som hon ställde upp utanför husen. De boende blev så rörda att de blev tårögda, säger Doreen Månsson.
Blev mobbad i skolan
Från lågstadiet till början av högstadiet bodde Doreen Månsson i Zambia och Nigeria tillsammans med sin familj. Då hon kom tillbaka till Sverige blev hon mobbad i skolan eftersom hon inte var som alla andra. Idag är ett breddande av normerna en viktig del av allt hon tar sig för.
– Det står i SVT:s uppdrag att vi ska motverka rasismen. Vi ska inte forma barnen, men ge dem en rättvis bild av verkligheten. I mina direktsändningar på Barnkanalen lyfter jag alltid fram det mångkulturella som en självklar del av samhället. I höst åker jag till Ungern för att spela in ett barnprogram med romska och ungerska barn. Vi vill bidra med en ny referensbild av romerna. Vi har mer likheter med varandra än olikheter, säger Doreen Månsson.