Fråga: Jag tycker verkligen att det är bra att det nu blivit en diskussion i samhället om patriarkat, könsroller, övergrepp och hur normaliserat detta är. Jag har tagit del av andras berättelser och känt mig arg, förtvivlad och samtidigt hoppfull att nu kanske det kommer att hända något.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Som så många andra har även jag min beskärda del bagage med tråkiga erfarenheter kring detta. Jag inser nu att detta format mig på ett sätt som verkligen inte är positivt.
Jag har en tidig erfarenhet från när jag var tonåring och blev utsatt för, ja det var nog egentligen en våldtäkt men jag kunde inte sätta det ordet på det som skedde.
Detta har påverkat min sexualitet så att jag har svårt att ge mig hän, känner mig obekväm vid sex och har svårt att våga lita på en partner. Är det för sent att göra något åt detta, så här 28 år senare?
Svar: Det är absolut inte för sent att bearbeta trauman som skett för länge sedan. Jag tänker att det aldrig är för sent men däremot kan det ibland vara så att behandlingen tar längre tid om det gått väldigt lång tid sedan traumat.
Våldtäkt eller andra sexuella övergrepp kan påverka den utsatta personens sexualitet lång tid efteråt, precis som du beskriver. Det kan vara svårare att känna lust och sexuellt laddade situationer kan upplevas som skrämmande och hotfulla och väcka minnen från övergreppet.
Om en person blir utsatt som liten eller innan hen hunnit bli sexuellt aktiv på ett lustfyllt sätt i situationer man gett sitt samtycke till, kan det ibland bli större konsekvenser. Man har då ingen positiv erfarenhet att falla tillbaka på, det finns inget lustfyllt och positivt man kan komma ihåg och försöka sträva efter att uppnå igen och det kan bli så att sex nästan bara blir förknippat med obehag eller negativa upplevelser.
När jag jobbar med personer som inte har en positiv känsla kring sex, oavsett om det beror på övergrepp eller något annat, kan vi behöva ”börja om från början” med att utforska personens sexualitet och vad som skulle kunna funka för just hen. Detta kan man jobba med utöver en bearbetning av själva traumat i sig. En traumabearbetning leder inte nödvändigtvis till att man får bättre sex om man fastnat i negativa mönster. Det låter som att du skulle behöva hjälp att både bearbeta det som hänt och även med det som är din glädjefyllda sexualitet.