Musikernas tydliga avstånd från kommersiellt mallade sånger är dock inget nytt. Band som Metallica och Iron Maiden uppfattades som skräniga av sin samtid, men är idag lika folkliga som Melodifestivalen. De representerar inte heller längre hur nutidens metal låter.
Party, katolicism och skog
Hårdrocken delade på slutet av åttiotalet upp sig i två grupper: partyband, ofta kallat hair metal – exempelvis Poison, Mötley Crüe och Guns N’ Roses, och allvarsamma band, sprungna från Black Sabbath, Venom och Bathory. De allvarsamma metalbanden omhuldade mörker och skräckfilmer. Det är en av anledningarna till att många bandfoton är tagna i en skog eller på en kyrkogård. Till detta finns också en fascination för katolicismen. Kyrkor, munkkläder, dödskulten, maktpositionen, latin, rökelse, kors och ceremoniella mässor har anammats och förvrängts i en egen stil och tolkning.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Genrer och stilblandning
Från att till en början ha klassats som en hyfsat enhetlig stil, hårdrock eller heavy metal, med många olika typer av band, började musikjournalister under åttiotalet dela in banden i olika typer av genrer.
Thrash metal, till en början kallad speed metal, var den första undergenren. Det är en snabbare form heavy metal med mer tekniska riff. I Sverige slog den genren aldrig riktigt igenom. Främst tyska och amerikanska band spelade thrash. Istället började nya svenska band mot slutet av åttiotalet spela death metal inspirerade av flera band från Florida. Death metal bygger på nedstämda gitarrer, tekniska riff, snabbt tempo och guttural sång kallad growl. Strax därpå kom även black metal, med en primitiv och rå ljudbild, snabbt tempo och ofta antikristna texter.
Utgångspunkten för dagens extrema metal är just thrash, death och black metal. Även fler andra genrer har skapats, så som doom, men framförallt har alla dessa stilar grenat sig vidare till undergenrer, slingrat sig in i varandra, eller vidare in i annan musikstil så som hardcore och shoegazing. Modern metal är en smältdegel av olika former av extrem musik.
Kompromisslöshet
Många av dagens band kompromissar inte. De tjänar för lite pengar på sin musik, och bandmedlemmar har därför andra jobb att försörja sig på. Det gör i sin tur att de kan skapa den musik de vill. De styrs av andra incitament än pengar, och musiken kan ofta utvecklas till att bli mer av allt: snabbare, tyngre, murrigare, argare.
Religion – och avsaknaden av den
En annan ingrediens för många nutida band är vurmen för det ockulta eller religioners mysticism. Och framför allt rätten till att häda. Dagens ockultintresserade band, eller antireligiösa band, är mer seriösa än vad många åttiotalsband var när de viftade med djävulstecknet. Men nutidens metal är krångligare än så, eftersom flera band är ointresserade av religion, flertalet fans är lika ointresserade, och många band blickar istället inåt för att förmedla en introvert känsla i text och musik.
Elitism
En hel del fans som tillhör genren är elitister. En konsert i en sliten industrilokal för trettio personer är en större upplevelse än Black Sabbath på Friends Arena. Elitismen är inget snobberi, utan har växt fram från att hitta musik som känns äkta, musik som drivs av kompromisslöshet snarare än av framgång eller pengar. Det är en förklaring. En annan är att fansen helt enkelt tycker deras egen smak är bäst.
Global
Våren 1989 slog brasilianska thrash metal-bandet Sepultura igenom med albumet Beneath the remains. Det var inte bara ett album som hyllades av metalfans, det var också första bandet som visade att bra metal kunde komma från många håll i världen.
I dag är metal en global företeelse. Riktigt populära band från främst Europa och Amerika kan ge sig ut och turnera i flera olika världsdelar, men ofta stannar de mindre banden i andra delat av världen inom sin egen region. Undantag är bland andra Impiety och Wormrot från Singapore som har turnerat i Europa.
Att band från andra delar av världen än Europa och Amerika även 2016 drar till sig extra exponering visade det depressiva post-black metal-bandet Ghost Bath nyligen. Bandet marknadsförde sig som kinesiskt och fick genast alla metal-journalister att skriva om det – just av den anledningen. I själva verket var Ghost Bath från North Dakota.
Mer metal!
Dagens ETC fortsätter miniserien om metal i kommande nummer.