– Vi använder ord i stället för knytnävar, men det är en hård tävling där metaforerna poängsätts och det finns en vinnare och en förlorare i varje duell, säger Amanda Gardfors Granberg.
Jubel och buande
Precis som i andra kampsporter ger domaren poäng efter en regelbok, men här påverkar publikreaktionerna utfallet.
– Det är en aktiv sport där vi är beroende av publikreaktioner, tänk på wrestling, säger Amanda Gardfors Granberg.
Därför behövs jubel och buanden från publiken under replikskiftena. Och hela upplägget uppmuntrar även deltagarna till olika infall. Mega Dream tycker till exempel om att använda sig av rekvisita under sina dueller.
Replikerna under duellerna improviseras fram under tiden, ingenting är skrivet på förhand.
– Man övar i hemlighet och hittar på olika metaforer inom olika teman som man hoppas kunna dra fram som ess ur rockärmen under duellerna, säger Amanda Gardfors Granberg.
Ingen riktig tävling
En metaforduell brukar utgå från ett ord, exempelvis stora begrepp som hat eller tid. Det går också att utgå ifrån mer konkreta ord som bord eller katt.
Allt är uppbyggt som en stor och häftig idrottsgala. En tävling med mellanakter och livemusik. En cup där de två bästa lagen inom metaforbrottning slåss om ära och berömmelse. Men egentligen är metaforernas rikscup ingen riktig tävling. I alla fall inte ännu. Det är i stället en interaktiv performanceshow som arrangeras av kulturföreningen Dunkelbyrån.
– Vi vill på det här sättet visa att något som baseras på ord kan vara lika häftigt, och ta lika stor plats, som fotboll, säger Amanda Gardfors Granberg.
För även om rikscupen än så länge är på lek, är metaforbrottning på blodigt allvar. Och under flera år har det pågått studiecirklar och workshops i olika delar av landet. Och Dunkelbyrån skissar nu på ett digitalt koncept med ett onlinespel där man kan möta andra i dueller och skapa sitt eget alter ego. När Dunkelbyrån är ute på turné med metaforernas rikscup passar de dessutom på att ordna skrivarskolor på olika skolor.
– Vi kallar det metaforlabb. I Örebro ska vi träffa elever på Risbergska gymnasiet, berättar Amanda Gardfors Granberg.
”Det är kreativt frigörande”
Ofta finns det en förutfattad mening att metaforer främst förekommer i högtravande dikter och inte i det moderna språket. Därför får eleverna lära sig att skapa nya metaforer.
– Till exempel fick en elev hitta på en metafor som både skulle kunna beskriva hennes bästa vän och hennes fiende. Och det blev ”min fiende är en kastrull och jag är vattnet som kokar”, berättar Amanda Gardfors Granberg.
Eleverna behöver inte mötas i dueller, det kräver ganska mycket övning, men har man väl börjat duellera blir man lätt biten.
– Det är kreativt frigörande att man måste hitta på metaforer väldigt snabbt. Det är ordkonst på scen, men olikt allt annat. Det är lekfullt, tillåtande och kul, säger Amanda Gardfors Granberg.