Den enorma hastighet med vilken skogsbranden 2009 drog fram överrumplade många invånare i den australiensiska delstaten Victoria.
Adrian Hyland beskriver hur en bilförare ser branden komma mot sig.
”Han vänder och trycker ner gaspedalen. Branden börjar ta in på honom. Han accelererar ännu mer men branden tar fortfarande in. Efteråt svär han på att han körde i 140 kilometer i timmen när den kom ikapp honom.”
Hyland intervjuar både brandmän och drabbade och ger en beskrivning av hur samhälle och individer reagerar på katastrofer.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Brandvakten
Sven Olov Karlsson (2017)
Skogsbränderna i Sverige sommaren 2014 ödelade en yta mer än tre gånger så stor som Stockholm. Sven Olov Karlsson var en av de tusen som tvingades fly sitt hem.
I Brandvakt ställer han högaktuella frågor. Hur påverkar klimatförändringarna förekomsten av bränder? Och är ekonomiska nedskärningar en anledning till att bränderna 2014 blev så omfattande? Vad är det moderna, industriella skogsbrukets roll? Karlsson porträtterar även de kvinnor och män vars liv riskerade att ödeläggas, de som lever av eller nära skogen.
Brandgata
Ingrid Hedström (2018)
Ingrid Hedström är aktuell med del tre i sin deckarserie om den före detta diplomaten Astrid Sammils.
I Brandgata rasar skogsbränder i Bergslagen när Sammils tidigare kollega, den tidigare utrikesministern Agneta Myhre, hittas mördad på en kyrkogård. Spåren leder tillbaka till kriget i Bosnien under 1990-talet och lågorna närmar sig samtidigt Sammils släktgård Granåkers Hästberg.
Wildfire: On the Front Lines with Station 8
Heather Hansen (2018)
Den amerikanska journalisten Heather Hansen har studerat bekämpning av skogsbränder, inbäddad hos brandmännen på Station 8 i Boulder, Colorado under brandrisksäsongen 2016.
Hon beskriver brändernas historiska roll och vetenskapen för att förstå sig på dem, och undersöker bland annat hur det kommer sig att eld ibland beter sig som vätska.
Bara skog som brinner? – Utvärdering av krishanteringen under skogsbranden i Västmanland 2014
Nationellt centrum för krishanteringsstudier (2015)
Hur mycket har vi lärt sedan sist? Efter bränderna i Västmanland 2014 gjorde Nationellt centrum för krishanteringsstudier (CRISMART) en utvärdering av insatsen (Sveriges största i modern tid) och den svenska krisberedskapen i stort. En fråga som lyfts fram är hur samverkan mellan olika aktörer ska förbättras.
Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) presenterade 2016 en rapport, då med åtta förslag till regeringen.
Sammanlagt skrevs 26 olika rapporter om insatsen mot bränderna, flera av dem finns tillgängliga på nätet.
Blå
Maja Lunde (2018)
Året är 2041 och David är på flykt genom Sydeuropa tillsammans med sin lilla dotter Lou. Landskapet är hårt drabbat av torka och vattnet räcker inte längre till alla. Havsnivåerna har stigit och saltet förstört åkermarkerna. David och Lou är på väg norrut, mot ”vattenländerna”, samtidigt som bränderna rasar runt dem. Vi möter också den 67-åriga Signe, på färd från Norge till Bordeaux i ett skepp lastat med smältande glaciäris.
Den norska ”cli-fi”-författaren Maja Lunde har tidigare gett ut succén ”Binas historia”, förlagd till Kina 2098, även den med klimatförändringarna som tema, då med fokus på bristen på insekter.
Firestorm: How Wildfire Will Shape Our Future
Edward Struzik (2017)
Skogsbränderna har förändrats men inte vårt sätt att ta oss an dem, menar den kanadensiska författaren och fotografen Edward Struzik. Han har rest runt i sitt hemland och från Alaska till Maine i USA och mött brandmän, forskare, ekonomer och andra som jobbar för att förnya metoderna att möta den växande hotet från bränder.
Kapitlen i boken har suggestiva namn som ”The Beast Awakens”, ”Inside the Mind of a Wildfire” och ”Visions of the Pyroscene”, och Struznik tar avstamp i branden i Fort McMurray i Alberta 2016, Kanadas mest kostsamma naturkatastrof. Han försöker också bena ut hur bränderna påverkar klimatförändringarna genom att massiva mängder koldioxid frigörs.
Burning Planet: The Story of Fire Through Time
Andrew C. Scott (2018)
Vilken roll har bränder spelat under de senaste 400 miljoner åren i jordens historia? En stor och nödvändig sådan, förklarar Andrew C. Scott som beskriver skogsbränder som en naturlig del av vår planets ekosystem. Vissa växter är även i dag beroende av eld för sin spridning, till exempel många eucalyptusarter i Australien. Den brittiska geologen visar också hur otroligt mycket historisk information om jordens klimat, miljö och växtlighet vi kan få fram ur det träkol som bildats under skogsbränder.
The Big Burn: Teddy Roosevelt and the Fire that Saved America
Timothy Egan (2010)
Fem städer jämnades med marken och minst 85 människor dog på bara ett par dagar när en jätteskogsbrand 1910 drog fram över delstaterna Washington, Idaho och Montana. Fem år tidigare hade den naturälskande presidenten Teddy Roosevelt grundat myndigheten National Forest Service för att skydda och konservera mark.
Hans efterträdare president Taft försökte tillsammans med stora delar av kongressen dra in pengarna till myndigheten. Branden gjorde Roosevelts tidigare bespottade ”forest rangers” till hjältar och den politiska vinden vände. Framgången skulle dock inte vara för evigt, de stora timmer-, gruv- och järnvägsföretagen jobbade målinriktat vidare för att lägga vantarna på mark som skyddats.