Way out west är självfallet först och främst en musikfestival. Årets uppställningen innehåller akter som M.I.A., Fleet Foxes, Lykke Li, Thåström, Arcade Fire, Kendrick Lamar, Iggy Pop, Arctic Monkeys och mycket, mycket annat.
Men strax bortanför de stora scenerna Azalea och Flamingo, uppe på Höjden, har Way out west talks vuxit sig större under några år. I år, läggs lite extra fokus på valet som hägrar några veckor bort.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Tanken är att festivalen lockar till sig väldigt många förstagångsväljare och det känns oerhört viktigt både för oss och för besökarna, tror jag, att det är val i år. Vi som festival vill inte bli partipolitiska, men vi vill prata om besökarnas hjärtefrågor, säger Robert Zillén, kulturproducent för Talks.
Även urvalet av deltagare har gjorts utefter vad man tänker sig att förstagångsväljarna kan vilja höra. De har inte använt sig av någon regelrätt fokusgrupp för att fastställa ämnen och gäster men väl en grupp människor som de har haft löpande diskussioner med.
Stort fokus på hållbarhet
Hållbarhet är också ett ämne som får visst fokus. Way out west i stort har gjort många satsningar inom det området. Sedan 2012 är all mat vegetarisk vilket gjorde att festivalens ekologiska fotavtryck minskade med 25 procent, enligt en studie gjord på Göteborgs universitet. Sedan 2013 är festivalen som den första i Sverige ISO-certifierad, vilket innebär att man måste uppfölja vissa miljökrav och i år har man valt att klimatkompensera för mer än festivalens faktiska påverkan.
– Hållbarhet är definitivt en övergripande del av Talks-ämnena. När vi pratar hållbarhet så menar vi inte bara miljömässigt utan även demokratisk hållbarhet och ekonomisk hållbarhet. Så vi försöker göra en vidare tolkning av begreppet.
Mer panelsamtal
Robet Zillén tog över tyglarna för Talks i år, och har försökt införa en del förändringar från tidigare år. Ett exempel är mer paneldiskussioner istället för förra årets kortare ”brandtal” som de kallades.
– Vi har gått ifrån de kortare formaten till att försöka skala ner antalet punkter och deltagare och istället dra upp tiderna. Och det är mycket för att försöka ge festivaldeltagarna en ärlig chans att hinna med. Det kan ta tid att navigera på festivalområdet och då är det svårt med femminuterspunkter som kan vara lätta att missa.
I år är istället punkterna minst 30 minuter långa och löpande över vissa timmar på dagen. Som en del i att växla upp Talks-delen har man försökt höja namnkunnigheten på talare. Bland annat kommer det två ministrar och diverse andra politiker blandat med artister och andra kulturpersonligheter.
– Det har inte varit jättesvårt att få hit politikerna när det är valår om vi säger så. Utmaningen blir istället att hitta en balans i vem som ska föra samtalet, så vi inte pratar över huvudet på någon.
Flera kända gäster
Därför blir det punkter som att Jason ”Timbuktu” Diakité samtalar med utrikesminister Margot Wallström och fredspristagaren Beatrice Fihn i ämnet ”Utrikespolitik i en turbulent tid”.
Mest celebert besök av internationell karaktär torde dock Chelsea Manning stå för. Hon är den före detta amerikanska marinsoldaten som 2013 dömdes till 35 års fängelse för spionage och andra brott, efter att ha läckt sekretessbelagda handlingar till allmänheten via Wikileaks. Då gick hon under pronomenet han och förnamnet Bradley. 2017 benådades hon dock av avgående president Barack Obama och frigavs i maj förra året.
– Vi hade nog lite tur helt enkelt. Chelsea var superintresserad av att komma. Dels för att det är Sverige som land som hon har en stor respekt för, men också för att det är en musikfestival. Hon har själv ett väldigt stort musikintresse så det var nog en avgörande faktor och mer intressant än att prata på en konferens eller liknande.
– Jag hade faktiskt en förfrågan till henne om att spela skivor i något av tälten, hon är DJ sedan tidigare. Men hon hade inte gjort det på så många år och kände sig alldeles för ringrostig. Men det hade varit väldigt roligt annars.