Rädsla och mod är temat i Martin Mutters nya pjäs Apnea som riktar sig till högstadieungdomar. På scenen står två skådespelare iklädda dykardräkter. De vill våga dyka. Stå emot trycket från vattenmassorna precis som man i skolans värld måste stå ut med trycket att vara som alla andra. Men är de tillräckligt modiga?
Pjäsen Apnea tar sitt avstamp i sporten fridykning. En sport där man dyker helt utanhjälp av syrgastuber och som kräver såväl mod som förmågan att hålla sin rädsla i schack.
– Vi har gjort ett mentalt djupdyk för att närma oss de känslorna, säger Sarah Broberg, regissör och nytillträdd chef på Teater Martin Mutter.
Bjudit in elever
Pjäsen har växt fram genom improvisation, lek och samtal mellan henne och skådespelarna. Men för att komma vidare i manusarbetet har de också bjudit in högstadieelever som har fått skriva ner vad som får dem att känna sig rädda och modiga. Skådespelaren Åsa Gustafsson tror att det är centrala känslor som man brottas med i högstadieåldern.
– Jag tror att man kan vara rädd för vad andra tycker om en, lite ängslig sådär. Samtidigt är man väl aldrig så modig och radikal som i tonåren då man testar gränser, säger hon.
Flyr in i berättelsen
I Länsteaterns uppsättning Flyktbilen möter vi 11-åringarna Filip och Bonnie. Filip har just mist sin bästis och har en pappa som oroar sig för att han ska känna sig ensam. Bonnie, är nyinflyttad i stan och har en stressad mamma som ständigt flyttar till nya ställen där Bonnie tvingas börja om från början. De båda barnen finner varandra och tar sin flykt in i berättelsen om gangsterparet Bonnie och Clyde.
– Pjäsens styrka är att den visar att man genom leken kan ta kontroll över sin situation, säger regissören Isabelle Moreau.
Också Länsteatern har bjudit in elever i arbetet med sin föreställning. Barn från mellanstadiet har fått se en del av pjäsen och sedan bland annat fått svara på frågan om vad som är Bonnie och Filips problem och hur de skulle kunna lösas.
– Pjäsen har en hög igenkänningsfaktor hos mellanstadiebarnen. De känner igen sig i hur det känns att förlora en bästis, att ha stressade föräldrar, i att känna sig ensamma och att låtsats att man är någon annan, säger Isabelle Moreau.
Skådespelaren Maria Simonsson som spelar Bonnie tycker att det har varit givande att möta publiken i ett tidigt skede.
– Egentligen borde man arbeta med provpublik oftare även när man spelar för vuxna, säger hon.
Båda Apnea och Flyktbilen kommer att ses av barn och ungdomar från skolor runt om i länet. Isabelle Moreau berättar att över 3600 mellanstadiebarn kommer att se Flyktbilen. För några av dem är det deras livs första teaterupplevelse.
– Jag hoppas att de ska känna sig sedda av oss och få en massa lust att gå på mer teater. Att de känner sig styrkta och kanske går härifrån och tänker ”jag är kanske inte ensam om att känna mig ensam”, säger Isabelle Moreau.
Klara Olander
Bilden från Apnea är tagen av Joacim Nilsson