Maitraiders består av ett tiotal personer och är en del av den kommunala omsorgsverksamheten. De repar för fullt, för utöver att arrangera Sveriges enda melodifestival för musiker med funktionsnedsättningar ska de också spela på efterfesten.
– Det blir både Kiss, Ebba Grön och dansband, berättar Alexander Eriksson, som spelar keyboard.
Femte året
Det är femte gången som tävlingen genomförs och precis som tidigare är det Sundsvall som står värd för den stora finalen.
– Vi fick idén när vi deltog i en musiktävling för handikappade i Aten. Vi tänkte att det här kan vi göra själva och göra det bra, berättar Klas Ersson, bandets gitarrist.
Tillsammans med studieförbundet Bilda drog de igång en tävling som hölls första gången 2011. Konceptet har varit detsamma genom åren med delfinaler på åtta platser runt om i landet och en stor final i Sundsvall med tio bidrag.
– Det är stort att få komma hit och många gillar gemenskapen och vill komma tillbaka, säger Klas Ersson.
Arbetet inför lördagens gala har faktiskt pågått hela året, ända sedan den sista spotlighten släcktes efter förra årets final.
– Vi vill att det ska vara proffsigt. Artisterna på scenen är helt fantastiska. Många skulle tappa hakan om det fick se hur bra de är. Vi försöker göra arrangemanget till en helhetsupplevelse, säger Torbjörn Åberg, som är gruppens handledare.
Stort intresse
Totalt arbetar ett 40-tal personer för att göra arrangemanget till en extraordinär show. Elever från gymnasiet sköter webbsändning och smink, proffstekniker hyrs in för ljud och ljus. Det finns naturligtvis ett särskilt green room där artisterna vilar ut efter uppträdandet i väntan på juryns beslut.
Intresset är stort. De 400 middagsbiljetterna är utsålda, men det finns fortfarande möjlighet att komma på eftersläppet och se själva tävlingen.
Cirka 20 000 besökare följer tävlingen via direktsändningen på webben.
– Eftersom vi vet att många sitter tillsammans och tittar betyder det att publiken är mångdubbelt större, säger Torbjörn Åberg.
Även om tittarna är många skulle han gärna se en större bredd hos publiken då arrangemang för funktionshindrade sällan når ut till en bredare krets.
– Tyvärr. Oavsett om det handlar om SM i skidor eller tävlingar i musik för funktionshindrade så tänker gemene man att det inte är något för mig. Synd, för det är faktiskt fantastiska prestationer som görs.
Egna låtar blandas med covers i tävlingen och Mikael Näsmark, som är bandets ljustekniker, påpekar att det inte bara handlar om musiken.
– Det är helheten och artisteriet. Det här är en melodifestival med hjärta.