Sebastião Salgados svartvita fotografier i utställningen ”Gold” är från Serra Pelada, i det som då var världens största öppna guldfyndighet belägen i djungeln i norra Brasilien 430 km från Amazonfloden. Bilderna togs 1986 och skildrar de över 52 000 guldgrävare som lockades dit i jakten på en bättre tillvaro för dem och deras familjer. Fotoserien är hämtad från Salgados projekt Trabalhadores (Arbetare) som han genomförde i mitten av 80-talet och vars intention var att skildra slutet på den första stora industriella revolutionen på olika platser i världen.
Tidlösa bilder
– Jag har länge velat visa de här bilderna, men har hela tiden haft andra projekt som har tagit all min tid. Jag tycker att bilderna från guldgruvan är intressanta att visa i dag eftersom de påminner om hur proletariatet kunde se ut då arbetare fortfarande främst jobbade med fysisk styrka, till skillnad från i dag där elektronik och datorer delvis har förändrat hur proletariatets arbete ser ut, säger Sebastião Salgado som är på besök i Stockholm inför utställningen.
Samtidigt tycker han att bilderna i utställningen även skulle kunna vara tagna för 2 000 år sedan, om det hade funnits kameror då.
– Det finns något universellt, historiskt med fotografierna som gör att vi inte kan föreställa oss att det bara var för 30 år sedan de togs. De påminner om bilder som visar hur pyramiderna byggdes till exempel.
Amazonas skönhet
I sitt senaste fotoprojekt har Sebastião Salgado skildrat det brasilianska Amazonas, men är noga med att understryka att det inte är foton som visar den skövlade, nedbrunna, förkolnade regnskogen som just nu oroar människor över hela världen.
– Under flera år har jag fotat det undersköna, orörda, mäktiga och världsunika Amazonas; flodsystemen, växtligheten, urfolkssamhällen, djuren och bergen. Det är det jag vill visa människor, för jag tror att det är på det sättet som folk kan bli medvetna om hur viktigt det är att skydda Amazonas från skövling, bränder och förstörelse, säger han och tillägger:
– Jag är självklart lika orolig som alla andra över det som händer i brasilianska Amazonas just nu och har uttryckt min kritik vid flera tillfällen över hur de brasilianska myndigheterna agerar på det området. Jag är även sedan många år aktiv i olika organisationer som jobbar för att skydda Amazonas genom återplantering, utbildning och bevarande av befintlig regnskog.