Om kaukasisk vingnöt, som härstammar från floddalar vid Kaspiska havet men som också finns i Pildammsparken, kan man till exempel läsa i trädbloggen:
”Kvar blir nakna knoppar, utan knoppfjäll, där kommande säsongs blad likt bedjande händer med sammanflätade fingrar ber om vårens intågande. Bönhörd i april brister inga knoppar istället öppnas och sväller händer, och fingrarna spretar när värmen återvänder.”
Ett annat sätt att tänka
Patrick Bellan vet precis när hans stora intresse för träd började. Efter att ha insett att handel och service inte var något han ville fortsätta arbeta med började han på en trädgårdsutbildning på Alnarp. Den handlade om att odla och titta på kvistar och knoppar, men det gjordes ingen skillnad på om kvistarna var från buskar eller träd. Han sökte sig vidare och kom in på kursen Utökad växt- och ståndortskännedom.
– Där var det ett helt annat sätt att titta, tänka och prata om växtmaterial. Och det var världsomvälvande: wow, kan vi prata om växter på det här sättet.
Skillnaden var att läraren pratade om att ta in hela växten. I vilken omgivning den växte och hur den ser ut rent arkitektoniskt.
– Tänk dig när du ser det här trädet i naturen så hör du alltid vatten som porlar och då ska du inte plantera den i en torr varm gatumiljö.
I dag handlar mycket av Patrick Bellans arbete om större strukturer. Det kan vara att tänka ut vilka träd som trivs bäst längs en speciell gata och att få in olika träd i staden.
För stort fokus på löven
På lantbruksuniversitetet i Alnarp undervisar han om vinterträd och menar att det är för stor koncentration på lövklädda träd.
– I Sverige har vi sex månader med nakna träd. Så det är nästan absurt att vi på landskapsarkitekternas ritningar målar träd när de är gröna när det är som nakna vi ser dem mest.
Men det finns mycket att titta på även när träden tappat sina löv. Vi går en promenad i Folkets park i Malmö och ställer oss under ett mäktigt sibiriskt korkträd. Den imponerande kronan tecknar sig tydligt med kraftiga grenar och mer finlemmade kvistar mot den gråmulna himlen. Vi går nära och studerar den ljust gråa barken och Patrick Bellan berättar om skillnader i barken jämfört med en svarttall längre bort med mer lättbruten bark.
I en regnbädd, en plantering där regnvatten ska kunna fördröjas och renas, står en av hans personliga favoriter, ormskinnstallen, och den är ett bra exempel på hur träden i staden måste fylla fler syften framöver än enbart estetiska.
– Vi kan inte vara så snäva. Träden ska kunna samla dagvatten, ge skugga eller dämpa vinden. Vi måste bli bättre på att bygga vår stad för ett framtida klimat.
Där passar ormskinnstallen in. Den blir inte så hög och får plats när staden förtätas, den är grön året runt och har därmed möjlighet att ta upp mycket vatten i kronan. Ormskinnstallen tål också en viss mängd salt som är ett hot mot många andra träd när gatorna saltas.
Patrick Bellan säger att han i princip alltid tänker på träd och tror att fascinationen beror på att det hela tiden finns något nytt att lära.
– Komplexiteten tror jag det handlar om, att jag aldrig blir fullärd, det är så himla skönt. Och att det finns så otroligt mycket att vinna. Lyssnar folk så kan jag faktiskt vara med och göra så vi får det bättre. En bredare diversitet i staden, mångfald.
Inte bara i huvudet – även på huden
Patrick Bellans långärmade tröja glider upp när han gestikulerar och ett tatuerat ginkgoblad blir synligt ovanför handleden. Bladet symboliserar det första träd som han tyckte var spännande: ett ginkgo biloba träd, eller kinesiskt tempelträd som det också heter, som han såg i Oslos botaniska trädgård. Lite högre upp på armen finns en libanesisk ek. Den ville han få förevigad eftersom ekens blad är vackra och Libanon är hans härkomst.
Amerikansk strimlönn – Folkets park
Mellan ingången till Malmö reptilcenter och gamla Debasers uteservering gömmer sig en fager strimlönn. Dess vitstrimmiga bark påminner om ormskinn, vilket gör placeringen perfekt! Strimlönnarna är som vackrast när de fällt bladen och blottar de vinröda årsskotten och den vackra barken.
Douglasgran – Vanåsparken
Yngre individer av douglasgran står planterade i parkens ena hörn. Gröna och frodiga oavsett säsong. Bryt ett barr och lukta på dess fantastiska arom. Under varje kottefjäll sticker en liten treuddad ”ormtunga” ut!
Palmbladsbambu – Inga Marie Nilssons gata 42 (SUS)
På en vändplats finns en helt fantastiskt plantering som är underbar oavsett säsong. I en utsökt mix står bland annat vintergrön bambu tillsammans med arter som berikar årets övriga säsonger. Missa inte kopparlönnens fantastiska stam när du är på besök!
Vitpil – Pildammsparken
Kring Pildammsparkens lilla damm står flera storvuxna pilträd. Denna sorts gula årsskott lyser starkt och gör sig som allra bäst när de fällt stassen. Besök dem gärna en gråmulen vinterdag när allt annat känns grått och trist. Helt klart ett vitaminpiller deluxe!
Vill man läsa mer om Malmös träd kan man hitta trädbloggen på denna adress: malmotrad.tumblr.com
Vill man följa Bellans på Instagram och även kunna se på karta var träden står: www.instagram.com/malmotrad/