Bengt O Björklund var initiativtagaren till Bakro.
– Det är jätteroligt att jobba med Ulf. Jag känner honom och hans verk så pass väl att jag kan se hur teckningen kommer bli. Mitt och Ulfs samarbete började långt tidigare, berättar han för ETC.
– Vi träffades på Socialtjänstförvaltningarnas tidning, det var mitt första journalistgig och Ulf var tecknare där. Vi gjorde sedan en serie som hette Mia, om en lakonisk sjuksköterska, ganska lik Bakro. Den gick i en tidning som gick ut till nordens alla sjuksköterskor.
Jobbade med romsk tidning
2001 började Bengt O Björklund jobba med den romska tidningen É Romani Glinda, tillsammans med Fred Taikon.
– Efter ett par år tänkte jag på Uffe, att det vore roligt att jobba tillsammans igen och att då göra en serie om en rom. Uffe var lite orolig först. Det kan ju vara lite läskigt och känsligt. Vi skulle ju driva med en kultur som var ny för oss. Men jag hade ju alltid Fred att bolla med. 2004-2005 kom den första teckningen.
– Det känns inte som att det är tio års produktion i den här boken, men det har bara varit sex rutor per år i tidningen.
Om aktuella teman
Serierna handlar ofta om aktuella teman. Den första handlade om en tjeckisk politiker som ville utvisa alla romer till Afghanistan, där kunde de få bo, tyckte han.
– Vi driver främst med icke-romers bild av romer, men också med romska företeelser, men på ett kärleksfullt sätt.
I en serie frågar Bakro en vän om han hört att politikerna i stadshuset firade internationella romadagen, 8 april. Den andra figuren svarar: ”Ja, dom tänkte visst på oss när dom fikade.” Bengt O Björklund berättar att det skämtet har sitt ursprung i en verklig händelse, där en romsk person fått höra i ett samtal med en politiker att ”Vi tänkte på er när vi satt och fikade”, i anslutning till romadagen.
– Mycket kommer ur verkliga händelser eller aktuell politik. Men det är också mycket ordvitsar. Som en man på en parkbänk som utropar: ”Jag har också rom i blodet.”
Vem är då Bakro?
– Han är en slags blandning, han är en nyanländ rom. Det finns ju många olika romska grupper, men regeringen har bestämt att det finns fem. Svenska, finska, resande, utomnordiska och nyanlända. Bakro är en romsk patriark av den gamla skolan. Han är snäll och vänlig, lakonsik, bitsk och vass. Han har ett öga för vad som sker i samhället även om ingen tror det.
Hur har Bakro mottagits genom åren?
– Tidningens läsare tycker att det är skitkul. Radio romano älskar Bakro. Många berättar att det är det första de läser i tidningen. Det känns väldigt roligt att romer tycker om den. Även när vi driver med romska företeelser, det är gjort på ett så pass kärleksfullt sätt. Det är roligt, det är satir och det är kärleksfulla kommentarer, det är flera olika spår.
Vad ska man tänka på när man driver med en annan kultur än den egna?
– Det är viktigt att göra det på ett kärleksfullt sätt. På ett elakt sätt blir aldrig bra. Med glimten i ögat kan man driva med nästan vad som helst. Men det finns ingen anledning att gå över gränsen och uttala sig nedsättande eller rasistiskt. Då är det ju inte kul längre, skämt ska ju vara roliga.
Utställning i Fullersta
Bakro-teckningarna finns också som utställning, som invigdes i Fullersta för några veckor sedan. I dagarna kommer delar av den hänga på Skarpnäcks kulturhus och under de romska kulturdagarna kommer den hänga i Sensus-huset. Bengt O Björklund hoppas att utställningen kommer ut i landet.
– Det beror på vem som vill ha den. Vem som helst får låna in den, föreningen tar bara betalt för frakt och att hänga den.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.