Garaget är stadsdelsbibliotek för stadsdelarna Sofielund, Seved och Nydala, som är några av Malmös mest brottsbelastade områden. Men i en tid då många bibliotek har fått problem med hot och våld, hör Garaget – trots sitt läge – inte till de hårt drabbade.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Även om det i närområdet händer en del ovälkomna saker, så är detta något av en fredad zon. Visst har det hänt att hot har förekommit, men det är inget stort problem, säger Amir Ghotaslou, utvecklingsledare för Garaget.
Garaget firade i helgen sitt tioårsjubileum. Traverserna under taket pryddes med ballonger och där hölls kalas i två dagar, för stora och för små. På programmet stod sång, musik men också samtal kring hur besökarna vill att deras bibliotek ska utvecklas i framtiden.
Fick kritik
Som stadsdelsbibliotek har Garaget en historia som skiljer sig från andra.
– Den här lokalen stor länge tom. När den skulle tas i bruk så igen så hölls många möten med boenden i området och föreningslivet här, för att undersöka vad de efterfrågade, berättar Amir Ghotaslou.
Till önskemålen hörde ett bibliotek. Men också ett fik där människor dit alla har råd att komma. Det fanns dessutom ett behov av verkstäder där man kunde pyssla och jobba, samt en scen för framträdanden av olika slag.
Resultatet blev Garaget, som innehåller allt det som önskades. Amir Ghotaslou berättar att han fick en del kritik efter att i en annan tidningsartikel har han hade sagt att böckerna inte skulle ha alltför stor del.
– Det sågs som en extrem åsikt. Men det är inte så att jag är bokhatare, Det handlar om att vi har en lokalyta vi måste förhålla oss till. För mig är böcker viktiga men en bokrygg i en hylla är inte något som automatiskt leder vidare till det livslånga lärande, som vi vill uppnå. För att man ska kunna tillägna sig kunskapen i böckerna så behövs det ofta någon som guidar en dit, och där är då mötet mellan människor minst lika viktigt, säger han.
Tillhörighet
Garaget som helhet har också mötts av annan kritik, bland annat från organisationen Svenskt näringsliv som ogillar att de även lånar ut verktyg, som de ser som orättvis konkurrens gentemot byggvaruhusen. På Garaget kan man även låna en del instrument. Och det kan med tiden också bli möjligt att låna krukväxter.
– Garaget är inte något som ägs av mig eller någon annan som jobbar här, utan av alla dem som använder rummet. Genom att besökarna är delaktiga i beslut om vilka böcker som ska köpas in och aktiviteter som ska ordnas så skapas också känslan av tillhörighet, säger Amir Ghotaslou.
Bland de omkring tusen personer som varje dag brukar besöka Garaget finns alla åldrar. Barn kommer för att få läxhjälp eller bara för att hänga, då många i området är trångbodda.
– Att det är mycket barn här gör att ljudnivån kan bli hög. Men det löser sig oftast här, utan att vi i personalen behöver ingripa. Det är ju nästan alltid så att här bland besökarna också finns någons mammas kompis, som säger ifrån, berättar Amir Ghotaslou.
Till Garaget kommer också studenter för att plugga, nyanlända för att besöka språkcaféer eller ta del av den samhällsinformation som hålls fyra gånger i veckan. För dem mest utsatta som saknar medborgarskap hålls också Rådstuga varje vecka, där volontärer ger råd och stöd.
Utvalda böcker
Biblioteksdelen hålls nere räknat i antal volymer, men bygger på ett urval som görs med omsorg.
– En del av de böcker vi tar in är sådant som inte finns på så många bibliotek, som en del poesi och böcker på olika språk. Det gör att vi trots att biblioteksdelen är liten lånar ut en förhållandevis stor mängd böcker till andra bibliotek, säger Amir Ghotaslou.
Många av besökarna är sådana som ofta återkommer. Garaget är möblerat för att ge en känsla av vardagsrum, med många mjuka sittgrupper och gott om krukväxter. En ung kvinna som kommer till fiket med en förpackning snabbnudlar får självklart en skål, så att hon kan värma sin lunch. Det billiga kaffet för att alla har råd att sitta där, för att hänga en stund i stadsdelens gemensamma rum.
– Vi är här ofta. Det här är verkligen bästa biblioteket i stan, säger en ung kvinna som sitter och pratar med några vänner.