Annika Göran Rodell har en bakgrund som kulturarbetare, psykoterapeut och coach. Sedan 2008 arbetar hon med estetik på Restaurang- och hotellhögskolan. Ämnet är inte begränsat till hur maten presenteras på bordet. Den som ska skapa en måltidsupplevelse har mycket mer att tänka på.
– Det börjar redan utanför entrén. Hur ser det ut där? Vad är det första du möter när du går ut från din bil på parkeringen, en soptunna?
Egentligen börjar det ännu tidigare med annonsen i tidningen eller på hemsidan förklarar Annika Göran Rodell. Sedan är bemötandet i entrén av största vikt. Gästen tar med sig intrycket hur hen bjuds in i matsalen och det påverkar måltiden. Inne i matsalen är till exempel ljussättning, färgval på inredningen och vilken musik som spelas viktiga beståndsdelar.
– Gästen tänker kanske inte aktivt på allt det där men undermedvetet präglar det, hur detaljerna hänger ihop, upplevelsen. En tavla på väggen eller en speciell soffa i hörnet som samspelar med det dukade bordet är alla i sina delar väl så viktiga.
Får arrangera avslutningsbankett
Studenterna lär sig att arbeta med att rikta uppmärksamheten dit man vill att gästen ska ha den. Många olika detaljer samspelar för att skapa en helhetsupplevelse och då är det viktigt att lära sig hur detaljerna fungerar. Det har till exempel betydelse var på bordet måltidens olika föremål placeras. Samma sak gäller i planeringen av ett hotellrum eller hur maten läggs upp på tallriken.
– Allt hänger ihop. Förstår man det finns det sätt att styra gästens uppmärksamhet dit man vill ha den och förstärka den känsla man är ute efter. Det är stor skillnad på känslan i till exempel en kinesisk och en italiensk restaurang, eller en restaurang med ekologisk profil. Samma sak om man ska skapa ett evenemang för ett företag, en organisation eller en myndighet. De värderingar som beställaren står för kan på ett tydligt sätt signaleras genom måltiden. Det krävs att studenterna gör en grundlig research för att förstå vilka symbolvärden man vill förstärka. Maten ska hänga ihop med resten. Bäst är det om det inte märks utan bara händer.
Premiär i nya Novahuset
Estetisk gestaltning ingår i de treåriga programmen Hotell och värdskap, Kulinarisk kock och måltidskreatör och Måltidsekologprogrammet på Hotell och restauranghögskolan. Tredjeårsstudenterna får vara med och arrangera avslutningsbanketten för Örebro universitet varje år. I år blir det premiär när den ska hållas i det nya Novahuset på universitetet. Det blir en bankett för 500 personer.
– Avslutningsbanketten har ett tema och då gäller det att det märks i allt från mingel till dans och naturligtvis vilken mat som serveras. Temat ska kännas i allt och personalen ska vara med på det. Studenterna får jobba med alla aspekter på hur gästerna ska tas om hand.