– Jag ser mig inte som speciellt kreativ. Men emellanåt händer det att jag har tankar som jag vill uttrycka. Jag har bestämda politiska värderingar, men är inte partipolitiskt aktiv, och funderar mycket kring orättvisor.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Tydliga ramar
Han tycker att affischen är ett direkt uttrycksmedel.
– Jag gillar layout och struktur och när det gäller en affisch så finns det tydliga ramar. Budskapet är det viktiga. Man måste direkt hitta kärnan i det man vill säga.
Nyligen ställdes två av hans affischer ut i USA, vid The Baltimore Gallery i Detroit, ett galleri för lokala och internationella konstnärer från alla discipliner och kulturer.
Utställningen hette ”Posters on Politics” och Mattias verk valdes ut bland flera hundra från hela världen.
– Det känns förstås lite speciellt att bli utvald och få ställa ut mina politiska affischer i just USA.
Den ena av hans affischer, ”Be different”, är en ordlek med de engelska orden för likgiltighet och annorlunda.
– Jag tycker att orättvisorna är provocerande och det upprör mig när medmänsklighet ersätts av likgiltighet eller till och med förakt. Det har gått långt när vi ser lidandet rakt framför oss, till exempel i form av tiggare eller uteliggare, och ändå väljer att titta bort.
Fokus på olikheter
Den andra affischen från utställningen har budskapet ”Countries are an illusion – people aren’t”, vilket betyder ungefär ”nationer är en illusion, men människor är verkliga”.
– Länder är i viss mån en konstruktion, något som vi kommit överens om. Landsgränser gör det dock lätt att styras mot att fokusera på olikheter i stället för likheter, vilket kan vara destruktivt.
Mattias Sahlén jobbar till vardags på en av Sundsvalls reklambyråer. Det politiska funderar han kring på fritiden.
– Jag tycker tyvärr inte att jag är bättre än någon annan. Precis som många andra så är mitt engagemang sporadiskt. Vi har alla ett ansvar. Vi behöver solidariska och rakryggade beslut och handlingar för att undvika ett kallt och destruktivt samhälle, så enkelt är det.
Han ser sina verk som politiska samhällskommentarer i affischform.
– Jag är så klart inte så naiv att jag tror att några affischer ensamt kan förändra något. Men inte heller så cynisk att jag tror att de inte spelar någon roll alls. Förhoppningsvis kan de plantera en tanke hos någon och röra om lite i hjärngrytan hos betraktaren.
Han ger inte mycket för dagens partipolitiska affischer.
– Det är mycket pang-på-reklam och ytligt snabbflörtande. Generellt tycker jag att partierna borde tala mer ideologi och mindre sakfrågor.
Tilltalas av det verkliga
I dag när en stor del av vår kommunikation sker digitalt tycker Mattias Sahlén att det finns ett värde i affischen som uttrycksform.
– Jag tilltalas av det verkliga, det direkta. Även om affischkonsten funnits länge så är affischen som kommunikationskanal fortfarande levande och användbar, säger han.
Mattias Sahlén har även tidigare ställt ut sina affischer utomlands. Förra året fick han en affischdesign utställd i Kina och för några år sedan blev han uttagen till en affischutställning som premiärvisades i Paris efter att ha gjort en affisch på temat jämställdhet.