Det började med teveprogrammet Kryddor från Rosengård i TV4 där kvinnor från Rosengård lagade sina godaste rätter.
– Vi märkte då hur bra matlagning fungerar som igångsättare av samtal, säger Lena Friblick.
Friblick har en bakgrund som journalist och har jobbat för både SVT och TV4. Hon har även läst religionsvetenskap. Så småningom hamnade hon i Malmö som hon anser är Sveriges just nu mest spännande stad. Här funderade hon på hur hon skulle använda sina kunskaper.
Att ge kraft åt berättelser
Resultatet blev företaget Xenofilia som efterhand har utvecklats till en palett av olika verksamheter som syftar till att ge ny kraft åt berättelser – inte minst kvinnliga sådana - som tidigare inte har synts eller hörts. Företaget ska naturligtvis också ge inkomster.
Den mest kända framgången hittills, förutom tv-programmen, är samarbetet med Kockens där sex olika kryddblandningar har getts ut med receptlämnarens bild på påsen. På hus i centrala Rosengård sitter idag stora fasadvepor med bilder av stadsdelens kända matlagare.
”En social innovation”
Matlagning återkommer i Xenofilias näringslivsutbildning Sumak där man kring grytorna avhandlar teman som normer, värderingar och arbetsplatskultur. Redan har flera hundra deltagare genomgått utbildningen som Lena Friblick framhåller som en social innovation.
Är det inte svårt att kombinera sociala innovationer med lönsamhet?
– Jättesvårt så klart. Man måste kämpa, vara kreativ och hålla hög svansföring. Våra anställda ska ha betalt för sina tjänster.
Vill starta nytt stadsbruk
En av Xenofilias intressantaste framtidsplaner är att skapa ett nytt stadsbruk genom att odla upp flera hektar av Ögårdsparken i samarbete med SLU Alnarp och Malmö stad. Ögårdsparken ligger i Rosengårds ytterkant just där företagets blivande högkvarter Botildenborg är beläget. Förhoppningen är att stadsbruket framöver ska kunna ge 500 nya jobb i Malmö.
Bokförlag
Xenofilia har även ett förlag - hittills har man gett ut ett tiotal titlar. Bland dem finns en bok om eldsjälar i Rosengård, kokböcker med recept från Rosengård, men också en bok med limerickar. En intervjubok ska ges ut i samband med utställningen Minnenas Arv, som öppnar 2015 och handlar om det judiska arvet i Malmö.
– Intervjupersoner blir överlevande från koncentrationsläger, deras barn och barnbarn. Arbetet görs tillsammans med Judiska församlingen och Malmö museer, berättar Lena Friblick.