Att söka på nätet efter information om ”mat” och ”Syrien” är en förunderlig och sorglig sak. Hemsidor som inte uppdateras längre vittnar om en tid då familj och vänner i alla åldrar samlades i kärlek för att prata och äta tillsammans i många timmar. Aleppo var landets kulinariska huvudstad och belönades 2007 med internationella gastronomiska akademiens stora pris. Precis som i Italien har andra länders kök haft svårt att etablera sig i Syrien. Man är mycket stolt över sin egen mat och råvarornas väg från producenten över marknaden till köken schabblas inte bort till massproducerande exploatörer.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Aleppos placering vid silkesvägen gjorde staden till ett kosmopolitiskt centra, dit människor från olika traditioner och religioner gav en outsinlig införsel av nya råvaror och kryddor. Det sägs att sultanen i Istanbul skickade sina kockar till Aleppo för att kolla vad karavanerna förde med sig.
Första syriska
Matpatrullen har besökt Malmös första syriska restaurang, Shamiat, som öppnade för ett drygt halvår sedan på Södra Skolgatan. Man har specialiserat sig på mezze, smårätter som helst ska delas och avnjutas tillsammans med sådana som man håller av. Allt på menyn är lockande och det är svårt att sortera bland rätterna. Men priserna är mycket låga, så vi låter bordet fyllas av läckerheter som får oss att försumma vår granskning och missa flera tillfällen att fotografera. Under hela måltiden serveras vi nybakat flatbröd, utmärkt som alternativt bestick.
Manakish (25 kronor) – den levantinska pizzan – är en öppen pirog och den mest anspråkslösa av rätterna. Då är det mera sprutt i Makdous (50 kronor), som är små kokta auberginer fyllda med valnötter, paprika och vitlök och sedan marinerade i olja och citron. Auberginerna har en påtaglig syra som balanseras fint av sötman i de hackade tomater som följer med. Syran kommer igen i Shamiats Baba Ganoush (55 kronor) som består av påfallande grovt hackad aubergin och tillsammans med paprika och persilja undviks det som annars kan bli en väl oljig smårätt. Det var länge sedan Matpatrullen smakade en så god version av denna rätt. Detsamma gäller för Shamiats Hummus (50 kronor). Här har kikärterna en mycket markant smak av sesampastan tahini.
Riklig och välsmakande portion
Fattoush är en klassisk syrisk sallad som kommer i en riklig och mycket välsmakande portion, bestående av finhackade tomater, gurka, sallad, oliver och lök. Den har en framträdande och frisk smak av mynta och är toppad med friterat bröd. Nakanek (40 kronor), den syriska korven, serveras charmigt på ett keramikfat. Den presenteras på menyn som ”stark”, men det stämmer inte riktigt. I stället framträder en mjuk och lite torr kanelarom. Foul (50 kronor) är inte bara en basketterm utan också mellanösterns version av bruna bönor. Den vegetariska grytan på bönor och kikärtor är kryddad med persilja, citron och vitlök. Syrisk Fatta (60 kronor) är också en vegetarisk gryta med yoghurt, presenterad på bröd. Den har en försiktig syra som passar fint med de rostade mandlar och paprika som rätten har toppats med.
Efter denna festmåltid pustar Matpatrullen ut med lite te. Det är mycket mat kvar på faten och vi erbjuds att ta hem resterna så att vi kan fortsätta frosseriet. Allt som allt kostade kalaset – som lätt hade räckt till fyra personer – 355 kronor. Det måste räknas som en fullständigt orealistisk summa.