– Det är jätteviktigt, men jättesvårt att få syn på.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Med åren har Helena von Zweigbergk fångat allt fler läsare genom sina skarpsynta skildringar av vardagens ofta långsamma och svårtydda dramatik och det som sker under ytan i våra nära relationer. Nu senast i boken De behövande där relationen mellan en åldrande mamma och hennes 34-åriga dotter skildras. Relationen skaver och gör ont hos dem båda, egentligen vill de nå fram till varandra, men alltför mycket av gamla sår och mönster ligger emellan dem.
– Det är något speciellt med mor–dotterrelationen, ofta vet man exakt vad den andra tänker. Det finns också något i kvinnorollen där det är lätt att inta maktlöshetens roll, ett martyrskap där mamman ska vara god och bra, inte bråka utan vara offrande.
Konsekvensen av martyrskapet blir skuld hos den som utsätts för det.
Helena von Zweigbergk har fått många kommentarer från kvinnor som känner igen sig i boken, både i sina mödrar, men även i sig själva, säger hon.
– Det finns också mycket ilska från mamman riktad mot den vuxna dottern. Till exempel att hon som mormor förväntas betrakta och behandla sitt barnbarn på ett visst sätt.
Systerrelationer
Andra relationer som Helena von Zweigbergk har djupdykt i är systerrelationer och äktenskap. Än klappar hjärtan, en roman om tre systrars inbördes relationer, kommer ut i USA, England och Australien i sommar. De två romanerna om ett äktenskap som havererar, Ur vulkanens mun och uppföljaren Anna och Mats bor inte här längre, har satts upp som pjäs på flera håll. I höst kommer den att ges på Helsingborgs stadsteater.
– Man kan lätt känna sig hjälplös i ett förhållande, inte veta hur relationen ska förbättras, saker bara pågår. Det är en sorts äkta förtvivlan. Jag försöker stanna i den känslan och kanske är det just därför människor känner igen sig. Trots att det jag skriver om är ganska vardagligt får jag ofta reaktionen att ”det där har jag inte läst någonstans förut”. Folk kan reagera väldigt starkt därför att de känner igen sig och får syn på något de inte har tänkt på.
Helena von Zweigbergk medverkar också i radioprogrammet Spanarna där hon skärskådar samtiden, och gör även P1-programmet Oförnuft och känsla, där hon går till botten i existentiella frågor. Fyra nya avsnitt sänds i sommar.
En växelverkan sker mellan de uppdragen och romanskrivandet.
– Man gräver i sig själv och gräver i tiden.
Surandets inverkan
Hon inspireras ofta av bilder.
– Jag kan ha en generell idé om vad jag vill skriva om och så kommer själva berättelsen när jag har bilden framför mig.
Så var det med Ur vulkanens mun, berättar hon. Den handlar om subtila förtryckarmekanismer i en relation, till exempel surande.
– Surandet kan tyckas fjuttigt, men har en enorm inverkan på människor som utsätts för det. Jag var på Sicilien nära vulkanen Etna. Efter ett utbrott ligger ett enormt lager av damm kvar. Det var den bilden jag såg på plats och som inspirerade mig. Surandet, som lägger sig som ett tjockt lager av damm över en relation.
Hon har en ny roman på gång, vad den ska handla om vill hon inte avslöja.
Två, tre sidor ska klaras av varje dag.
– Jag ska precis sätta mig och börja skriva, förhoppningsvis är den färdig nästa sommar.