– Det är häftigt med en kocktävling live! Det är fyra finalister som har tagits ut och årets huvudråvara är pluma, en styckningsdetalj på grisen som sitter vid grisens skuldra, längst ut på kottlättraden, berättar Louise Ridderström från Östgötamat, som är med och arrangerar mässan.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Kockarna har fått lämna in sina recept anonymt och har sedan valts ut av en expertjury. I år heter finalisterna Jonas Alvin, Marcus Andersson, Niklas Hellsing och Robert Wass.
– Genom tävlingen vill vi inspirera lokala kockar att jobba med lokala råvaror och på så vis synliggöra östgötsk mat, säger Louise Ridderström.
Lång rad utställare
Under mässan finns även en lång rad utställare på plats med lokalproducerad såväl som internationell mat och dryck. Det kommer att arrangeras vinprovningar av toskanska viner och ölprovning med Norrköpings bryggeri.
– Det är otroligt mycket smakupplevelser. Men det är också häftigt att få möjligheten att prata med dem som har tillverkat produkterna, och få hela upplevelsen om varför de har gjort det de har gjort, och skapat de smaker de har skapat. Besökaren får chans att prata med både kockar, producenter och vinhus, berättar Louise Ridderström.
En rad kändiskockar kommer för att föreläsa på olika teman. Dit hör bland andra Edin Dzemat, som kommer att prata om och tillaga mat här och nu och Sigrid Bárány som kommer att föreläsa om vegetarisk vardagsmat och måltidens värden.
Närproducerade produkter
Själv brinner Louise Ridderström naturligtvis extra mycket för den del av mässan som visar upp närproducerade produkter.
– Genom att välja närproducerat har vi möjlighet att påverka matens inverkan på klimatet. I Sverige är vi väldigt duktiga på att producera bra mat som både har världens bästa djurskydd och liten klimatpåverkan. Att handla lokalt är att både skapa arbete i sin egen region och även skapa tillväxt. I dag är vi inte självförsörjande på mat i Sverige och för att nå dit är det också viktigt att handla svensk mat både på restaurang och i butiken, säger hon.
Resistenta bakterier
En annan aspekt i valet av mat handlar om antibiotika och resistenta bakterier. I många andra länder i Europa är problematiken med resistenta bakterier stor, delvis som en följd av den omfattande användningen av antibiotika till både människor och djur.
– Men i Sverige använder vi i stort sett ingen antibiotika när vi föder upp djur, bara på sjuka djur, till skillnad från i andra länder där hela djurbesättningar behandlas med antibiotika som förebyggande åtgärd, säger Louise Ridderström.