Det är ett av få verkliga minnen hon har av sin far, Dr Martin Luther King Jr, som sköts till döds på balkongen till Lorraine Motel i Memphis 4 april 1968, när Bernice bara var fem år gammal.
– Han gillade att leka med oss barn och såg oss som en tillflykt från allt arbete i rörelsen, säger Bernice King med ett leende, nedsjunken i en fåtölj på Nobelmuseet i Stockholm där utställningen ”Rätten till frihet” just har invigts.
– Utställningen är enastående. Den är så rik och omfattande. De har verkligen gjort ett strålande jobb med att beskriva grunden för min far och medborgarrättsrörelsen då och nu. Några saker hade jag aldrig tidigare sett, som livförsäkringen och telegrammet till min far om att han tilldelats Nobels fredspris.
På fredag tillkännages årets fredspristagare. När Martin Luther King 1964 mottog fredspriset var han blott 35 år gammal, den yngsta pristagaren och den andra afroamerikanen i historien. Prissumman skänkte han till ett antal organisationer inom medborgarrättsrörelsen. Idag är King den populäraste av alla Nobelpristagare, enligt Nobelmuseets egen söktjänst.
Stor betydelse
Bernice King menar att priset hade stor betydelse för fadern.
– Jag tror det övertygade honom mer än någonsin om kraften och nödvändigheten med ickevåld i kampen för rättvisa, frihet och jämlikhet. Han såg det inte bara som en applåd för något bra, utan som en vink om att nu börjar det verkligt stora arbetet. Att se och förstå det viktiga med ickevåld för att åstadkomma social förändring.
Bernice King är idag vd för King Center i Atlanta, Georgia. Ett museum och minnescentrum för Dr Kings arbete och gärning. Hon har ägnat en stor del av sitt vuxna liv åt att föra vidare sin fars livsverk. I det allmänna medvetandet ses Martin Luther King idag som en stor amerikansk frihetshjälte. Men bilden stämmer inte helt överens med verkligheten, där King under 1950- och 60-talet ofta utmålades som kontroversiell och alltför radikal av stora delar av den vita befolkningen. Inte minst på grund av sin kamp för ekonomisk jämlikhet.
I ett tal från 1966 sade King att ”något är fel med kapitalismen” och att det måste finnas ett bättre sätt att fördela välstånd. ”Kanske Amerika måste röra sig mot en demokratisk socialism”.
– Jag tycker att den delen av honom är förminskad. Han fokuserade på tre huvudfrågor: fattigdom, rasism och militarisering, och såg allt som relaterat till varandra. Mycket fokus har hamnat på rasismen, och inte på de ekonomiska bitarna, säger Bernice King.
Hon tror att en anledning till det är hans mest ikoniska tal, ”I have a dream”, som hölls inför 200 000 åskådare i Washington DC 1963.
– Men det som folk missar i talet är den ekonomiska biten i inledningen, där han talar om hur ”rättvisans bank” har blivit rånad och att ”vi har kommit hit för att lösa in checken”.
Mycket av Bernice Kings arbete idag går ut på att försöka rikta fokus mer på vikten av de sociala och ekonomiska jämlikhetsfrågorna. Samtidigt lever problemen med rasism i allra högsta grad kvar i det amerikanska samhället.
– Den systematiska och institutionella rasismen har inte förändrats. Värdet av ett svart liv är inte erkänt på samma sätt som ett vitt. Därför dyker rörelser som Black Lives Matter upp, för att det fortfarande fattas avgörande beslut med hänvisning till färgen på en persons hud. Rasismen genomsyrar fortfarande vårt land. Och jag vet inte om vi kommer att komma till rätta med det på de närmaste hundra åren, för det kräver att folk som står på den privilegierade sidan blir villiga att ge upp lite av sina privilegier. Och det är svårt, väldigt svårt.
Under intervjun benämner Bernice King sin far omväxlande som ”father” eller ”Dr King”, men nu kallar hon honom det mer personliga ”daddy”.
– Pappa förstod att vi måste vara proaktiva, men också att vi måste göra det med rätt inställning och hjärta. Att ickevåldsprincipen ska gälla till hundra procent i alla angelägenheter. Våld föder bara mer våld och kommer aldrig att nå någonstans långsiktigt. Att ihärdigt leva efter ickevålds-principer är vad som kommer föra oss till fred, rättvisa och jämlikhet för alla, säger Bernice King.