– Jag skriver alltid ner mina låtidéer som ord eller fraser och så var det den här gången också. Jag satt i plugget och vi hade straffrätt och vi pratade om olika beviskrav och sådant. Jag snubblade över begreppet ”tillsammans och i samråd” och jag kom då ihåg att under en av de första rättegångarna som jag var på så var det evinnerligt tjat om just detta ”tillsammans och i samråd” men då förstod jag ingenting. Sättet de pratade på var så konstlat och verklighetsfrånvänt. Men nu förstod jag att allt hade handlat om att åklagaren skulle slippa bevisa uppsåt för varje person, de menade att vi hade gemensamt uppsåt, säger Mårten Edh.
Såsom lagen drabbar
Det är inte första gången som Mårten Edh tar upp juridiska frågor i sina låtar. Så såg det ut långt innan han började studera på juristprogrammet i Göteborg. Som frontfigur i hiphopgruppen Looptropp Rockers och medlem i Sedlighetsroteln var han med och skrev låtar såsom ”Long arm of the law”, ”Don’t hate the player” och ”Släpp fångarna loss, det är vår!”.
– Jag tror att upplevelserna från rättegångarna skapade lika delar bristande tillit till, och motvilligt intresse för, det rättsliga systemet, säger Mårten Edh.
Intresset har gått så långt att han nu sitter och utvecklar den juridiska begreppsapparaten på egen hand. Två av de centrala termerna inom rättsvetenskapen är de latinska formuleringarna ”de lege lata” (hur rätten är) och ”de lege ferenda” (hur rätten borde vara). Mårten Edh känner sig dock för begränsad med med de två begreppen. Han har därför hittat på ett eget.
– Men jag kan ju inte latin så jag bara kallar det för ”de lege pelenda”. Jag tänker mig att det ska betyda ”lagen såsom den drabbar oss”, säger han och fortsätter:
– Detta för att understyrka rättens konstanta påverkan på oss, till skillnad från en rätt som vi på tryggt avstånd kan uttolka.
Katter, björnar och samhällskritik
I videon till den senaste låten, ”Tillsammans och i Samråd” får tittaren följa en katt och en björn som smyger runt i mörkret på en järnvägsstation, målar på tågvagnarna och ”lever i gränslandet mellan brott och lag, på tröskeln mellan natt och dag”. Temat med katter och björnar är något som sätter tonen för den kommande skivan. Tillsammans med samhällskritiken förstås.
– Bland annat kommer det att vara en låt där jag gör om ”Björnen sover” till ”Svensson sover”. Det började med att jag åkte bil med mina brorsöner och de frågade hur man rappar. Och då kunde jag inte komma på hur man skulle förklara det, så jag körde björnen sover som en rap, säger han och berättar mer om låten som ännu inte släppts:
– Sedan tänkte jag på att vanliga Svenssons blundar för att allting hänger ihop. Vi kan inte låtsas som att vi inte har ett ansvar för vad som händer i världen. Låten är skriven till barnen, som en uppmaning om att de ska lyssna på sitt inre och på varandra och vara i kontakt med sig själva.
När du säger att ”Svensson” inte kan blunda från sitt ansvar för vad som händer i världen, vad syftar du på då?
– Jag tänker att vi är i en ganska tydlig del i det kapitalistiska systemet. Ett konkret exempel är vår vapenexport. Det är rätt sällan som folk vill erkänna att vi i och med den också är delaktiga i de olika krig och kriser som pågår i världen. Man säger att ”vi måste ha vapenproduktion för jobben”, sedan när människor flyr säger samma personer att ”vi inte har plats”. En annan sak är att många påstår att det inte är så mycket koldioxidutsläpp från Sverige, men då räknar de bort vår konsumtion som bara innebär att utsläppen sker i andra länder. Att inte koppla ihop det, det är sovandet.
Dina låtar har ofta handlat om vapenexporten, orättvisor, kritik mot EU och den lilla människans kamp mot både staten och kapitalister. Känner du dig någon gång tyngd av att återkommande beröra så tunga ämnen?
– Ofta blir det tunga snarare lättare att handskas med när jag försöker formulera vad jag tänker. Jag har upplevt det som väldigt positivt med de två första låtar som jag nu har släppt från den nya skivan. När ”Tillsammans och i samråd” släpptes så tajmade det exempelvis med att Kristoffer Tamsons , kallade graffitimålare för ”samhällets kloakråttor”. Båda de nya låtarna har hamnat i ett sammanhang och jag har fått möjlighet att prata mer om de teman som låtarna berör. Det har inte tyngt mig då, utan jag har känt att musiken finns i ett sammanhang och blivit en del av ett samtal.
Ett återkommande tema när man lyssnar på dig är kritik mot polisen och fängelser. Hur ser din egen alternativa vision ut på det området?
– Jag tycker att utgångspunkten ska vara att vi har olika typer av försoningsprocesser istället för straff. Om vi nu ser i forskningen att straff inte avskräcker och inte gör att det begås färre brott, då finns straffen där bara för att hämnas. I nästa steg kan vi se att brottsoffer inte mår bättre av att få hämnd, utan av att bli hörda och lyssnade på. Men det där är komplicerat eftersom vi lärt oss att ett brottsoffer ska reagera på ett visst sätt. Så i början kommer det att kännas som att ett offer inte får upprättelse alls, även om det som egentligen behövs kanske är att få en förklaring av gärningspersonen, varför den gjorde som den gjorde. Det är nog svårare att nå en sådan försoning i dag när gärningsmannen måste neka för att undvika ett straff.
Två världar krockar
Vad som ska hända i Mårten Edhs liv härnäst är osäkert. Men han har i alla fal gjort ett seriöst försök att bli skattejurist – genom att söka sommarjobb på Skatteverket i Simrishamn. De bad om Mårtens gymnasiebetyg och fick in ett dokument som avslöjade att hans projektarbete på gymnasiet handlade om ”Frihetlig kommunism i Spanien i teori och praktik”.
– Så jävla roligt. Jag undrar hur det mottogs, konstaterar Mårten Edh, som inte heller klippt sig sedan han tog studenten 1995.
Men han tror inte att det var därför han inte fick jobbet.
– Nej det var nog för att två världar krockade där inne på intervjun. Jag har aldrig haft en anställning, förutom när jag delade ut tidningar när jag var 16 år. Jag har jobbat med musik och haft mitt eget företag. De frågade hur jag agerade i olika situationer, men jag hade svårt att jämföra med det liv som jag har varit med om.
Tiden i skolbänken har i alla fall gett mersmak, så mycket att han kan komma att bli kvar även efter examen.
– Jag har tänkt på forskning ända sedan jag började. Jag tror att det skulle vara inom straffrätt i så fall. Men jag har trillat in på lite skatterätt också faktiskt, det är så sjukt mycket politik i hur man beskattar och fördelar gemensamma resurser.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.